Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Jørn Simen Øverli

Velg forbokstav på

''Den røde bussen'' fra 1986 er en sangreise gjennom Polen med Jørn Simen Øverlis gjendiktning og sang, med den fremragende polske pianist og arrangør Zbigniew Lapinski
''Den røde bussen'' fra 1986 er en sangreise gjennom Polen med Jørn Simen Øverlis gjendiktning og sang, med den fremragende polske pianist og arrangør Zbigniew Lapinski


01.08.1950 -


Visesanger, f. 01.08.1950 i Oslo, kjent bl.a. for å ha gjort den russiske sangpoeten Vladimir Vysotskijs viser kjent for et norsk publikum.

Fra 1987 har han utrettelig holdt konserter med sine gjendiktede viser av Vysotskij og andre østeuropeiske kunstnere. Debutalbumet Den røde bussen – en sangreise gjen­nom Polen (1986) var et samarbeid med den polske musikeren Zbigniew Lapinski. Det ble nominert til Spellemannprisen, en pris Øverli fikk for sitt Vysotskij-album Levende bandasjer (1989).

Hans Prøysen-tolkninger med Henning Sommerro og Kringkastingsorkesteret fra 1992 skapte furore da de kom ut, men er etter hvert blitt et vesentlig bidrag til forståelsen av Alf Prøysen. På Prøysenvisene som forsvant (2005) sang han 17 viser som ble tatt opp av NRK, men aldri kringkastet.

Øverli har jobbet mye sammen med Stian Carstensen og Arve Henriksen på flere av sine utgivelser. I 1984 ga han ut læreboken Gitar for alle, og i 2000 kom biografien Ulvejakten: Vladimir Vysotskij og hans russiske gitarpoesi. I 2011 deltok Øverli i det polsk-norske musikkprosjektet Karuzela, som ga ut albumet Polske sanger på norsk og turnerte i regi av Rikskonsertene.

På soloalbumet Markaviser (2012) sang han viser som hadde sin opprinnelse eller referanser innenfor Nordmarka i Oslo. Samtidig ga han ut viseboka Markaviser på eget forlag. Han er daglig leder av Josefine Viseklubb i Oslo, som han har drevet sammen med Lars Klevstrand og Kari Svendsen siden 1995.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.