Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Ivar og Eivind Bøksle

Velg forbokstav på

02.08.1950 -


''Viser fra Sørlandet'' (1972) var den første av tre plater med brødrene Ivar og Einar Bøksle med tekster av bl.a. Vilhelm Krag
''Viser fra Sørlandet'' (1972) var den første av tre plater med brødrene Ivar og Einar Bøksle med tekster av bl.a. Vilhelm Krag


Brødre fra Kristiansand. Ivar (f. 29.04.1947) er en av de sentrale tolkerne av viser fra Sørlandet. Han har i en årrekke arbeidet med å ivareta vise­arven fra sør, spesielt med fokus på visene komponert av Vilhelm Krag og Johan Halvorsen. Eivind (f. 02.08.1950) har vokalpedagogisk eksamen, og har konsentrert seg om operasang, når han ikke har laget viseplater sammen med sin bror.

Ivar Bøksle debuterte i NRK fjernsynet i 1968. Plateutgivelsene startet i 1972 med Viser fra Sørlandet, en av tre visesamlinger han har laget sammen med Eivind. I tillegg til en rekke av Vilhelm Krags tekster tonesatt av Johan Halvorsen, inneholdt platen også sanger av nyere komponister. Spesielt to av visene er senere blitt for klassikere å regne; «Morgensang» og «Krøllane». Produsent var Rolf Syversen. På Foran masten samarbeidet brød­rene Bøksle med Tore Onsaker. Melodiene her var hovedsakelig komponert av Onsaker eller Bøksle, mens tekstene var hentet fra forskjellige kilder. I begrepet «foran masten» lå det noe helt annet enn sørlandsidyll – her var det viser om hvor slitsomt, trangt og kummerlig det var for mannskapet om bord på de gamle skutene. Produsent for platen var Sigmund Groven.

Skjærgårdsviser kom i 1993. Dette var en samling viser skrevet av Vilhelm Krag og komponert av Johan Halvorsen. 12 av de 14 visene var hentet fra forestillingen Sommer i skjærene – et lite skuespill spunnet rundt Krags og Halvorsens skjærgårdsviser, som ble fremført for publikum første gang i 1921. Bøksle-brødrene hadde spilt inn noen av visene tidligere, deriblant «Morgensang» og «Krøllane», men her ble de plassert i sin rette sammenheng. Platen ble innspilt sammen med Kringkastingsorkesteret under ledelse av Terje Boye Hansen.

Ivar Bøksle gikk løs på sin mest omfattende tonesettingsoppgave da han laget musikk til Henrik Ibsens episke dikt Terje Vigen. Dette kom på plate i 2000, fremført av skuespiller Helge Jordal. Året etter kom visesamlingen Sange fra min ø, der Ivar Bøksle sang tekster av Vilhelm Krag og Gabriel Scott til egne melodier. Han ble akkompagnert av Kristiansand Kammerorkester under ledelse av Svetlana Orlova. Ivar Bøksle bidro også med fem komposisjoner til albumet spor.sørland i 2002. To av disse fremførte han selv. Produsent for disse tre platene var Sigbjørn Nedland.

Eivind Bøksle ble uteksaminert fra Statens Operaskole i 1979, og har siden den gang virket som frilans operasanger. Han har også hatt flere studieopphold ved Mozarteum i Salzburg, Østerrike. Av større roller kan nevnes Mephisto i Faust, Colline i La Bohème og Sarastro i Tryllefløyten. Han har deltatt på tre av broren Ivars plater: Viser fra Sørlandet, Foran masten og Skjærgårdsviser.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.