Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Irie Darlings

Velg forbokstav på

1990 -

Reggaegruppe fra Bodø, dannet i 1990 som Karaokekameratene. Vokalist, gitarist og frontfigur Bjørn Jervås (også kjent som Ras Irie B), hadde fortid som pønker og rocker i bandene Hjertesvikt A/S og Snowcats på 80-tallet.

Irie Darlings startet også som et tungt rockeband med funk-, rap- og reggaeelementer. Etter hvert ble det mer og mer reggae, men ikke uten at man kunne høre at de kom fra rocken. Bandet fikk stor oppmerksomhet i den norske musikkpressen, ettersom debutplaten ble innspilt i reggaens hjemland: Jamaica.

Gruppen var freidige nok til å sende en tape til selskapet High Times. Dette resulterte i singlen «Babylon Falling», gode listeplasseringer og invitasjon til Jamaica for innspilling av album. I legendariske Tuff Gong Studios spilte de i 1994 inn Xaymaca med bistand fra levende legender som Sly Dunbar og Robbie Shakespeare, blåserrekken fra Skatalites og produsent Earl «Chinna» Smith, som i sin tid spilte sammen med Bob Marley. Gruppen fikk en ny stor hit på Jamaica med «Tribulation», som i likhet med «Babylon Falling» entret Topp 10-listen – en liste som ble utarbeidet på bakgrunn av radiospilling, ikke salg.

I 1996 ble de invitert tilbake for å delta under den store, prestisjefylte festivalen Reggae Sunsplash – som første nordiske band. Året etter holdt de sin siste konsert. Sammen med Tungtvanns Jørg-1 (Jørgen Nordeng) startet Jervås rundt 2001 reggae/dancehall-prosjektet Busta Ofte, med nordnorske tekster og Jørg-1 på vokal. Irie-trommis Ronnie Dread og bassist Bård Toftebakk har også vært involvert der. Dread er for øvrig vokalist i Misvær Skaforening.

Restene av Irie Darlings, med Jervås i spissen, dannet i 2003 Manna – et reggaelag med 70-tallets reggae som inspirasjonskilde, og låter med politiske, norske tekster på spillelisten. De deltar på Tungtvanns siste album III: Folket bak Nordavind (2004), og spilte sammen med dem på Øyafestivalen i 2004. Manna ga ut albumene Salma (2006), Salma i dub (2008) og Flamma (2009), før de ble oppløst i 2011.

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.