Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Iren Reppen

Velg forbokstav på

19.12.1965 -


Skuespiller, artist, f. 19.12.1965 i Harstad. Etter å ha fullført teaterskolen, jobbet Reppen i flere år på Trøndelag Teater, hvor hun debuterte som Julie i Romeo og Julie. Senere flyttet hun til Oslo og Det Norske Teatret.

Hun sang i flere musikaler og var en tur innom jazzen, før platedebuten Det e hardt å være mainn fra 1995. Svein Gundersen skrev melodiene og produserte den smårocka platen, mens Iren Reppen selv skrev tekstene, som hand­let om kjønn og kjærlighet. Sangene ble fremført under en forestilling med samme navn som hadde urpremiere under Festspillene i Nord­Norge 1994. Året etter reiste hun på turné i Nord­-Norge, og hun fremførte deretter kabareten på Det Norske Teatret.

Platen ble mye spilt på radio, og NRK laget en versjon som ble vist i 1996. Reppen fulgte opp suksessen med musikalen Det e hardt å være 2, som var et bestillingsverk fra Harstad Kulturhus. Denne gangen handlet tekstene om ekteskapets mange prøvelser og våre urealis­ tiske forventninger til kjærligheten. Med seg på scenen hadde hun danseren Lars Jacob Holm. Svein Gundersen igjen sto for det melodiske.

Hennes andre album, Nattas prinsesse, ble også iscenesatt som en musikalsk teaterforestilling. Dramatiker Nina Valsø sto bak de mørke tekstene om sårbare mennesker og livet på skyggesiden, og platen ble beskrevet som et lavmælt visepopalbum. Kompo­nist var Frode Fjellheim (Transjoik).

I tillegg til teater og plateutgivelser har Rep­pen markert seg som frelsesarmésoldaten Nini i NRKs krimserie av samme navn. Hun har også vært programleder for en sommerserie på NRK. I 2001 redigerte hun antologien Nordnorsk temperament. Året etter fikk hennes låt «Katte-dame» en renes­sanse gjennom Harald Eias tolkning «Kattekvinne». I 2009–11 var Reppen teatersjef på Hålogaland Teater.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.