Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Ingjerd Helén

Velg forbokstav på

Ingjerd Helén brøt for alvor gjennom som vokalist med «Elskede Michael»/«Når skal vi møtes igjen» i 1970
Ingjerd Helén brøt for alvor gjennom som vokalist med «Elskede Michael»/«Når skal vi møtes igjen» i 1970

28.12.1946 -

>Ingjerd Helén, f. Dahl 28.12.1946 på Kapp, Østre Toten, sanger. Hun debuterte med singlen «M.P. Bardufoss»/«Fjerne byer» (1968), på LP året etter med Torry Enghs orkester på 12 topper, som medførte hennes første listeplassering.

Gjennombruddet kom med hitsinglene «Gull og grønne skoger»/«Han har gått i fra meg» (1969) og «Elskede Michael»/«Når skal vi møtes igjen?» (1970). Også solodebuten på LP, Livets lotteri (1970), kom inn på VG-lista. Fra 1969 var hun vokalist med Firebeats, men de samarbeidet ikke på plate før de fikk felles kontrakt med EMI i 1970.

Hun var en av Norges mest populære kvinnelige vokalister i første halvdel av 70-tallet, og sammen med Firebeats ga hun ut fem LPer frem til 1976, men etter hvert kom den norske karrieren helt i bakgrunnen for deres store suksesser i Danmark, med Ingjerd Helén på forbløffende vellykket dansk. De slo igjennom på Dansktoppen med «Klap i takt» (1972), som førte til mange danske slagere, og et stort platesalg, bl.a. dansk sølv for den engelskspråklige Firebeats Again (1978), og de deltok på de populære LPplatene i serien Pærevelling.

Ingjerd Helén mottok også dansk sølv for Jul med Ingjerd Helén (1978), der hun synger julesanger på norsk. Ingjerd Helén sluttet å arbeide som sanger i 1980, og har fra 1990 jobbet med multihandikappede i den videregående skolen. Hun har siden 1972 vært gift med Firebeats-medlemmet Bjørn Borg.

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.