Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Immortal

Velg forbokstav på

Imortal ble oppløst forsommeren 2003
Imortal ble oppløst forsommeren 2003

1990 -

Metalband fra Os ved Bergen, startet i 1990. De hadde røtter i to andre band: Old Funeral, som holdt på fra 1988 til 1992, og Amputation (tidligere Sacrecy).

Bassist og vokalist Abbath (Olve Eikemo) hadde vært med i Old Funeral, det samme hadde gitaristen Demonaz (Harald Nævdal). Sistnevnte hadde også vært i Amputation sammen med gitaristen Jørn Inge Thunsberg, som var med i førsteutgaven av Immortal, skjønt han gikk til Old Funeral etter en kort stund. Trommeslagerne var ekstra vanskelige å holde greie på: Førstemann kalte seg Armagedda (Gerhard Herfindal), og han ble etterfulgt av Kolgrim (Jan Atle Åserød, fra både Amputation og Old Funeral) tidlig i 1992, men det var Abbath som spilte trommer på Pure Holocaust (1993) og Battles In The North (1995).

Et av få bandmedlemmer uten psevdonym het Erik Brødreskift. Han var senere å finne i Borknagar, men døde høsten 1999. Brødreskift ble etterfulgt av Hellhammer (Jan Axel Blomberg) fra Mayhem noen måneder i 1995. Bandet var uten fast trommeslager en periode, før Horgh (Reidar Horghagen) begynte i 1996.

Immortal spilte inn sin første demotape i 1991, laget sin aller første single i 1992, en single som senere ble nyutgitt på samlingen True Kings Of Norway (Spikefarm Records, 2000). Den er også utgitt som ren vinyl-bootleg. På sine tidlige plater var Immortal et rent black metal-band, på sine senere utgivelser ble det mer thrash og speed metal i riffene. Uansett låt det hardt og fort.

Immortal fikk platekontrakt med franske Osmose, og dette samarbeidet strakte seg over seks album. Bare det aller siste av bandets sju album kom på et annet selskap – tyske Nuclear Blast. Immortal er store i Europa, samt i USA og Sør-Amerika. De har totalt solgt hundretusener av plater, vært på et utall Europa-turneer, og det finnes atskillige vinyl-bootlegs med bandet.

Til Immortals ulykke fikk Demonaz senebetennelse og måtte legge gitaren på hylla i januar 1998. Han var en av grunnleggerne av bandet, og var en ildsjel av dimensjoner, i tillegg til at han skrev alle tekstene. Det siste fortsatte han med frem til Immortal ble oppløst i 2003. De lånte inn Ares (Ronny B. Hovland) fra Aeternus som bassist noen måneder, og Abbath spilte gitar. Ny Immortal-bassist fra 1999 var Iscariah (Stian Smørholm). Abbath ble imidlertid gitarist igjen helt på slutten, da svenske Saroth (Yngve Liljebäck) spilte bass.

I 2002 slapp Immortal det som kanskje er genrens beste album noensinne, Sons Of Northern Darkness, på tyske Nuclear Blast. Albumet ble nominert til Spellemannprisen. Abbath og Armagedda dannet metalbandet I, som ga ut Between Two Worlds i 2006. Samme år gjenoppsto Immortal med besetningen Abbath Doom Occulta, Demonaz Doom Occulta, Horgh og bassisten Apollyon (Ole Jørgen Moe; eks Cadaver og Dødheimsgard). De ble nominert til Spellemannprisen for All Shall Fall (2009), men valgte å takke nei til nominasjonen. Albumet nådde 21. plass på VG-lista.


Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.