Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Henning Kvitnes

Velg forbokstav på

''Open Roads'' (1982) med Henning Kvitnes’ Next Step ble hilst med ovasjoner i musikkpressen
''Open Roads'' (1982) med Henning Kvitnes’ Next Step ble hilst med ovasjoner i musikkpressen


Etter The Young Lords, Saturday Cowboys og Next Step dannet Kvitnes Little Eden. ''Back to... Little Eden'' kom i 1987
Etter The Young Lords, Saturday Cowboys og Next Step dannet Kvitnes Little Eden. ''Back to... Little Eden'' kom i 1987


Både tittelmelodien fra ''Evig eies (kun et dårlig rykte)'' (1997) og sangene «Han jeg engang var» og «Her i hjertet» ble suksesser for Henning Kvitnes
Både tittelmelodien fra ''Evig eies (kun et dårlig rykte)'' (1997) og sangene «Han jeg engang var» og «Her i hjertet» ble suksesser for Henning Kvitnes


13.05.1958 -


Sanger, låtskriver og gitarist fra Halden, f. 13.05.1958. Kvitnes startet sin musikalske løpebane allerede som 14-åring i gruppen Rawbony Max, og litt senere i Captain Lickfinger sammen med flere av dem han senere skulle starte Ice Cream Band sammen med. I 1979 tok de navnet The Young Lords, for året etter å skifte til Saturday Cowboys.

Kvitnes er en av få norske artister som kler yrkestittelen singer/songwriter. I oppveksten lyttet han til Bob Dylan og Neil Young og det som var av norske trubadurer, som Ole Paus, Finn Kalvik og Lillebjørn Nilsen, og kombinerte senere med artister som Elvis Costello, The Jam, Ian Hunter og Tom Robinson Band – og etter inspirasjon fra denne tradisjonen var det at låtene til Ice Cream Band/The Young Lords vokste frem.

De fikk en drømmestart på karrieren, som oppvarmere for nettopp Elvis Costello på Chateau Neuf i Oslo den 2. juli 1978. Siden kunne man «høre» artister som Southside Johnny, John Hiatt, Bruce Springsteen og Ulf Lundell i Kvitnes’ musikk. Roots kalte man det en stund. Americana og Scandicana er begrep som Kvitnes selv har brukt de senere årene. Kvitnes forfattet de engelske tekstene og var vokalist i de ovennevnte bandene. I 1981 var det imidlertid over for Saturday Cowboys, og i november startet Kvitnes sitt eget Henning Kvitnes’ Next Step. To album ble utgitt med Next Step, en gjeng bestående av gamle og nye medspillere, og både The Tunnelog Open Roads ble hilst med ovasjoner i musikkpressen.

I 1985 var det likevel tid for nok et navneskifte, og da neste plate, Back To... Little Eden, ble sluppet i mars 1987, var det bandet Little Eden som sto bak. Little Eden besto på dette albumet av Kvitnes, Jon Terje Rovedal (tangenter), Svein Rønning (gitar), Torkel Varfjell (bass, med helt fra Saturday Cowboys-tiden) og Frank Marstokk (trommer). I tillegg deltok Fats Kaplin her og der med trekkspill og steelgitar, og den anerkjente amerikaneren Don Dixon produserte. Back To… Little Eden ble relansert i 2012 med en bonusdisk med tolv låter fra oppfølgerne.

De to neste albumene ble utgitt av Kvitnes’ Little Eden, og med det første av disse – Solitude Road fikk mann og band en hit med låten «Wipe My Windows». Over 40 000 platekjøpere sikret seg albumet. I 1991 debuterte Kvitnes på norsk med Veien hjem. Rovedal og Varfjell var med i bandet, i tillegg til gjestemusikere som Lynni Treekrem og Geir Sundstøl. Kritikerne fikk assosiasjoner til Jonas Fjeld og (som så ofte før) Bruce Springsteen i Kvitnes’ tekster og melodier. Samme år spilte han på Roskildefestivalen, og kom med samlealbumet Songs People Play med låter fra hele hans karriere som plateartist.

På neste album var det engelske tekster igjen, og på Godt vann atter norske. «... min mest positive plate ...» sa Kvitnes til BEAT, og oppga et økende behov for å kommunisere, som en av grunnene til tilbakevendelsen til norske tekster. Likevel vekslet Kvitnes også i det kommende på å skrive norske og engelske tekster. Faktisk turde han å blande språkene, som i låten «Good Old Something» fra Heartland, der det heter: «Yes baby, I know I’m full of dritt / but after all these years you must be used to it». For Heartland ble han nominert til Spellemannprisen i klassen Viser og viserock.

Henning Kvitnes har samarbeidet med mange artister, fra Danmark Radios Underholdningsorkester til artister som Claudia Scott, amerikaneren Kevin Welch, Hilde Heltberg, Åge Aleksandersen, Tine Valand fra Somebody’s Darling, David Olney og Trond Granlund.

Han har turnert mye, både med fullt band og alene med akustisk gitar, eller i selskap med f.eks. Poul Krebs, som han har turnert sammen med både i Danmark og i USA. Krebs var en av flere gjesteartister på albumet Tida bare kom – de beste so far – et annerledes samlealbum, der Kvitnes presenterte låter fra hele sin karriere i nyversjoner, for det meste innspilt «live» i studio i Halden, i løpet av en ukes tid i 1996. Basement Brats var f.eks. med på å sprute nytt liv i Young Lords-slageren «Big Burden», og hele Saturday Cowboys ble gjenforent for anledningen. Hilde Heltberg og Morten Milde (fra Front Page/Ghostriders) deltok vokalt.

I 1999 ga han ut albumet Falne engler – Kris Kristofferson på norsk sammen med Lynni Treekrem og Steinar Albigtsen. Med Treekrem og Geir Sundstøl turnerte han i 2004 med konserten/forestillingen Det beste vi har, samtidig som han jobbet med innspilling av ny plate. Denne ble sluppet i august s.å., og Bare vente litt på sjelen ble Kvitnes’ endelige kommersielle gjennombrudd. Siden har nesten alle hans plater vært store suksesser på VG-lista.

Både Bare vente litt på sjelen og Heartland (1999) ble nominert til Spellemannprisen – en pris Kvitnes endelig fikk for Stemmer i gresset( 2007). Han ble dessuten tildelt Gammlengprisen i 2007 og Norsk Artistforbunds ærespris i 2008. Kvitnes, Claudia Scott, Poul Krebs, Kevin Welch, Frank Marstokk (Little Eden), amerikaneren Louis Jay Meyers og dansken Troels Skjærbæk laget på den danske øya Samsø et akustisk album i løpet av tre dager. De kalte seg Song Island Revue på Home (2008) og den påfølgende turneen.

På singlen «Ut å vekke sola» fra Tid for latskap sang Kvitnes med Jonas Fjeld, Hilde Heltberg og Aslag Haugen (Hellbillies). Den lå én uke på 20. plass i 2009. Tidligere samme år hadde han og Fjeld gitt ut et duoalbum, Den gamle veien. Samlingen For sånne som oss – de beste (2010) inneholder tre nye låter. På Bortkomne julestjerner
(2010) sang Kvitnes gamle julesanger samt «Harde tider» (hans gjendiktning av Stephen Fosters «Hard Times Come Again No More») sammen med koret i Botsfengselet i Oslo.

Han viste seg fra en mer rocka side på Ingen tid å miste (2012). Sammen med Roy Lønhøiden, Hilde Heltberg og (Corazon) hadde Kvitnes hyllet Stein Ove Berg på et album i 2005. Lederen for Corazón (og Cornflakes), Freddy Holm, har de siste årene vært hans faste turnégitarist i backingbandene Guttær og Gutta i bandet.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.