Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Harald Pettersen

Velg forbokstav på

Harald Pettersen er mest kjent for slageren «Gråtende sky» (1960). Med tekst av Thor G. Norås ble denne melodien, komponert av 15-årige Pettersen, en stor slager i Skandinavia (med andre artister)
Harald Pettersen er mest kjent for slageren «Gråtende sky» (1960). Med tekst av Thor G. Norås ble denne melodien, komponert av 15-årige Pettersen, en stor slager i Skandinavia (med andre artister)


21.01.1940 -


Harald Eldner Pettersen, vokalist og gitarist, f. 21.01.1940 i Kopervik.

Pettersen er kjent for den store slageren «Gråtende sky» fra 1960. Sangen har for lengst skrevet seg inn i norsk pophistorie som en av de mest melodramatiske ballader som er laget av en norsk artist.

Pettersen er født og oppvokst i Kopervik, og fikk tidlig kjennskap til musikk. Hans mor var soldat i Frelsesarmeen, og hun lærte sønnen åndelige sanger og skillingsviser. Mange av skillingsvisene omhandlet tragedier og sørgelige skjebner, noe som ble til inspirasjon for Pettersen da han selv skulle skrive sanger noen år senere. Seks år gammel debuterte han på scenen, og 15 år gammel dro han til sjøs.

Som 18-åring tok han seg jobb som skogsarbeider på Kambo utenfor Moss. På fritiden underholdt han sine venner med gitaren. Under en kveld på Moss-kinoen Parkteateret i 1959 dukket talentspeideren Thor G. Norås fra plateselskapet Philips opp. Norås ble imponert over Pettersens tolkning av to countryklassikere, og etter å ha prøvesunget for sjefen i Philips, ble det platekontrakt. Norås satte tekst til en melodi Pettersen hadde komponert som 15-åring hjemme på kjøkkenet, og sammen med et stjernelag av musikere – deriblant Robert Normann og Arnstein Johansen – ble «Gråtende sky» innspilt på nyåret 1960.

Platen ble en favoritt på jukebokser landet over, men NRK vegret seg for å spille den med begrunnelsen at den var for banal og klissete. Og, sant nok: «Gråtende sky» beveget seg på grensen til det banale. Teksten om cowboyen som sørger over tapet av sin beste venn, fremført med vemodig stemme og cowboyjodling, er så full av sentimentale klisjeer at den er lett å parodiere. Noe Tom Mathisen og Herodes Falsk også gjorde i 1989, da de hadde «Gråtende sky» som en av sangene til albumet Tidligere utgitt på alvor.

Banal eller ei – «Gråtende sky» ble en slager også utenfor Norges grenser, riktignok med andre artister enn Harald Pettersen. I Sverige var det Anna Lena Löfgren som hadde suksess med «Regniga natt», mens Raquel Rastenni gjorde sin versjon av «Gråtende sky» til en favoritt i Danmark. Suksessen førte til at Pettersen fikk spilleoppdrag i hele Skandinavia, og til disse adopterte han scenenavnet Ken Stone. Frem til 1965 laget Harald Pettersen tolv singleplater, de aller fleste komponert sammen med Thor G. Norås.

I en alder av 25 år gikk han lei av musikkbransjen, og dro til sjøs igjen. Han laget en ny plate i 1969, «Gulle-Gull», og startet bandet Snowflakes som han spilte med i en årrekke. Harald Pettersen har fortsatt å opptre på hobbybasis, og hans eviggrønne slager «Gråtende sky» står alltid på repertoaret. En nyinnspilling er med på CDen Gullkorn (2007), der det både er gamle og nye låter.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.