Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Hanah

Velg forbokstav på

Hanah fikk et gjennombrudd i 2001 med singlen «Hollywood Lie», og slapp debutalbumet sitt to uker før hun fylte 17 år
Hanah fikk et gjennombrudd i 2001 med singlen «Hollywood Lie», og slapp debutalbumet sitt to uker før hun fylte 17 år

07.12.1984 -

Popvokalist fra Oslo, f. 07.12.1984 i Tokyo. Linn Christel Hanah Johnsen var bare et halvt år gammel da familien flyttet tilbake til Norge, hvor hun vokste opp på Øvrevoll i Bærum. Navnet Hanah er for øvrig japansk og betyr blomst.

Hun er bokstavelig talt vokst opp i musikkbransjen; faren Jørn Johnsen var i mange år toppsjef i PolyGram, og det var hverdagskost å få platestjerner på besøk i hjemmet deres. Hanah begynte å spille gitar i 14-årsalderen, og merket umiddelbart at hun hadde lett for å skrive egne sanger. Inspirert av artister som Sheryl Crow og Alanis Morrisette skrev hun personlige tekster om vennskap og kjærlighet, og kom opp med fengende melodier. I arbeidsuken i niende klasse laget hun en prøveinnspilling sammen med en venninne. Denne innspillingen ble så pass god at den vakte oppsikt i bransjen, og Hanah ble invitert tilbake til studio. Ikke lenge etter ble hun tilbudt platekontrakt med selskapet daWorks.

I løpet av 2000 kom det tre singler fra den 15 år gamle jenta: «Summer Is Coming», «Somebody Different» og «Heart Of Gold», en modernisert versjon av Neil Youngs kjente låt. Våren 2001 tegnet Hanah kontrakt med Transcontinental i USA og det svenskeide selskapet Innovation/EMG Records. Gjennombruddet kom samme år med singlene «Hollywood Lie» og «Best Friend». «Hollywood Lie» var nominert til årets låt under Spellemannprisen og ble en kjempehit. Hanah ble utropt til et av de største talentene innen den nye bølgen av unge, kvinnelige artister fra Norge.

Debutalbumet ble innspilt i England med Terry Adams som produsent, og ble sluppet to uker før Hanah fylte 17. Det var meningen at Hanah skulle lanseres i hele Skandinavia våren 2002, men en rettslig feide med EMG Records satte en midlertidig stopper for hennes karriere. Etter en tenke- og arbeidspause på to år, kom CDen Monkey Forest i september 2004. Her fikk hun hjelp av bl.a. Ronni Le Tekrø. Siden har det vært stille rundt Hanah.


Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.