Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Gustav Lorentzen

Velg forbokstav på

Etter en opprivende rettsak med Knutsen & Ludvigsens gamle selskap Notabene gikk Gustav Lorenzen seirende ut og kunne lansere live-platen ''Kanskje kommer kongen'' (1995)
Etter en opprivende rettsak med Knutsen & Ludvigsens gamle selskap Notabene gikk Gustav Lorenzen seirende ut og kunne lansere live-platen ''Kanskje kommer kongen'' (1995)


På ''Bli blid'' (1990), som fikk Spellemannpris, fikk Gustav Lorentzen også vist sitt sosiale engasjement, ikke minst gjennom anti-mobbelåten «Ikke slå»
På ''Bli blid'' (1990), som fikk Spellemannpris, fikk Gustav Lorentzen også vist sitt sosiale engasjement, ikke minst gjennom anti-mobbelåten «Ikke slå»


28.09.1947 -


Gustav Fredrik Lorentzen, vokalist, gitarist, komponist, forfatter og programleder, 28.09.1947– 21.04.10, født i Bergen. Gustav Lorentzen var mest kjent som Ludvigsen i duoen Knutsen & Ludvigsen, men han var også ambassadør for UNICEF, forfatter av 15 bøker og en iherdig forkjemper for kultur for barn. Han mottok Spellemannprisen seks ganger, hvorav fire som soloartist.

Gustav Lorentzen utvidet begrepet barneunderholdning, og satte en ny kvalitetsstandard ved hjelp av et variert innhold som krevde mer av utøveren, men som ga desto mer til lytterne – barna. Han var en artist som tok barn på alvor.

Lorentzen hadde sine tidlige barneår på Landås i Bergen, men flyttet i 1952 til Øvre Singsaker i Trondheim. Der utdannet han seg til sivilingeniør i akustikk, og traff Øystein Dolmen, som han startet duoen Knutsen & Ludvigsen med. De skilte lag i 1986, og Lorentzen flyttet tilbake til Bergen hvor han innledet et samarbeid med Trygve Thue (Saft). Solodebuten Ludvigsens Hostesaft ble utgitt på Lorentzens 40-årsdag i 1987.

Ludvigsens Hostesaft var også navnet på orkesteret som akkompagnerte Lorentzen; i seg selv et ordspill på navnet dette orkesteret vanligvis var kjent under – Saft. De fremførte selv sin signaturmelodi på platen. Albumet, som var produsert av Ole A. Sørli og Trygve Thue, fikk Spellemannprisen. Lorentzen laget deretter TV-programmet Ludvigsens Loppemarked, og tegnet ny kontrakt med Ivar Dyrhaugs selskap Norsk Plateproduksjon.

Bli blid ble innspilt i Trondheim med Roger Valstad som produsent, og musikere fra både Trondheim og Bergen. Ulf Risnes fra Tre Små Kinesere og Kjartan Kristiansen fra DumDum Boys deltok i koret på nidvisen «Træge Trondhjæm». Albumet ble utgitt på Lorentzens 43-årsdag i 1990. Det var et album der artisten fikk vist sitt sosiale engasjement, bl.a. gjennom sanger som «Barn har rett», «Dame som viser frem rompen sin» og ikke minst «Ikke slå» – om mobbing blant barn. Bli blid fikk Spellemannprisen.

Lorentzen laget TV-serien 1. klasse i 1992, og forlot samtidig artistnavnet Ludvigsen for å satse videre under sitt egentlige navn. TV-serien avstedkom også en plate, der seriens syngende gjester deltok med hver sin kjente sang. Selv gjorde Lorentzen bl.a. en tolkning av «Draumen om fred» med Ivar Medaas’ nynorske tekst. Albumet ble innspilt i Bergen med Thue og Lorentzen som produsenter, og utgitt på artistens 45-årsdag i 1992. Det ble ny Spellemannpris. Lorentzen skrev dessuten alle tekstene til Trygve Thues soloalbum Jeg – beach boy (1994).

I løpet av to dager i juni 1995 ble det gjort opptak av to konserter på Studentsenteret i Bergen. Høydepunkter fra konsertene ble mikset og klargjort for utgivelse av produsent Roger Valstad. Omslaget var ferdig, og dato for utgivelse satt til 28. september 1995 – Lorentzens 48-årsdag. I stedet for «slippfest» ble det rettssak. Lorentzens gamle plateselskap Notabene gikk rettens vei fordi ti av sangene på platen opprinnelig var utgitt med Knutsen & Ludvigsen. Notabene påberopte seg retten til disse sangene, og krevde at Lorentzens konsertplate skulle trekkes tilbake. Etter en opprivende rettssak, der de gamle vennene Dolmen og Lorentzen ble fremstilt som fiender i pressen, gikk Lorentzen seirende ut. Lanseringen av Kanskje kommer kongen – På konsert med Gustav Lorentzen fikk imidlertid en sur bismak. Et stort plaster på såret var det at Lorentzen fikk sin fjerde strake Spellemannpris.

Høsten 1996 ble Lorentzen kontaktet av Tore Strømøy, som holdt på med en TV-serie om en gibbonape som er vokst opp i en norsk familie i Klæbu dyrepark utenfor Trondheim. Han komponerte et dusin nye sanger som ble brukt i TV-serien, og som kom på albumet Amadeus sommeren 1997. Noen av sangene, spesielt «En mamma er en mamma», bar preg av at Lorentzen hadde vært gjennom en tøff periode, men han klarte samtidig å skrive sanger som handlet like mye om apekatten i oss mennesker som det menneskelige i en liten apekatt. Roger Valstad var produsent, Tore Strømøy var forteller, og blant musikerne var Frode Alnæs og Sven Ohrvik. Nok en gang ble Lorentzen nominert til Spellemannprisen.

Lorentzens neste musikalske prosjekt var å komponere og spille inn nye viser til en lydbok om Ole Brumm. Dette resulterte i et tjuetalls sanger fordelt på de to lydbøkene Ole Brumm og Huset på Bjørnehjørnet, begge utgitt i 1998. Etter dette holdt Lorentzen en noe lavere profil som plateartist. Han holdt imidlertid, til stor glede for tusenvis av barn i alle aldre, en rekke gjenforeningskonserter med sin gamle kompanjong Øystein Dolmen som Knutsen & Ludvigsen.

I tillegg til de mange plateutgivelsene og arbeidet for UNICEF, rakk Gustav Lorentzen å lage 15 bøker. Ni av disse var for barn, mens tre ble laget i samarbeid med barnepsykolog Magne Raundalen. Lorentzens mest personlige bok var kanskje Filledukke fra 2002, som handler om konas oppvekst på 50-tallet. Hun fikk polio som liten, og boka avspeiler et skremmende samfunn preget av uvitenhet og autoritære holdninger. Det var en viktig bok, fordi den fortalte om alt det Lorentzen i alle år kjempet mot: overgrep, formynderi, diskriminering og undervurdering av barn.

Gustav Lorentzen hadde planer om videre samarbeid med Øystein Dolmen da han 21. april 2010 falt om og døde under et orienteringsløp like utenfor Bergen, bare 62 år gammel.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.