Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Guren Hagen

Velg forbokstav på

''Der hjertet mitt bor'' (2000) viste at Guren Hagen kunne lage viserock av klasse
''Der hjertet mitt bor'' (2000) viste at Guren Hagen kunne lage viserock av klasse


12.01.1959 -


Vokalist, gitarist og komponist, f. 12.01.1959 på Tynset, oppvokst i Rendalen kommune i Østerdalen. Han beskriver seg selv som en landsens gutt som spiller landsens musikk, og fremstår som en artist som klarer å kombinere arven fra norsk visekunst med inspirasjonen fra amerikansk country.

Guren Hagen startet sin platekarriere med countryrock på engelsk, men slo over til morsmålet fra og med plate nummer to, Det store i det små (1998). Selve tittelkuttet var en hyllest til Alf Prøysen og hans evne til å se det verdifulle i det hverdagslige – noe Hagen også klarer i sine egne tekster. Albumet Der hjertet mitt bor(2000) var produsert av Lars Haavard Haugen fra Hellbillies og Per Sveinson, og signaliserte at Hagen var i stand til å lage viserock av klasse.

Sommeren 2001 kom singlen «Prestgards-Rosa», en forsmak på albumet Hotell Jord, og starten på et samarbeid med lyrikeren og skuespilleren Gunhild Kværness. Hun var vokst opp på nabogården til familien Hagen ved Lomnessjøen, og hadde tilbrakt mange år på Island. Albumet Hotell Jord inneholdt seks tekster av Kværness, og tre av hennes oversettelser fra islandsk. I desember 2001 ble Hagen tildelt Prøysenprisen, og måneden etter kom samleplaten Herbarium. Den inneholdt bl.a. to nye sanger og to konsertopptak.

På CDen Grålysningen (2004) har han signert både tekst og melodi selv, med unntak av to tekstbidrag fra Ove Røsbak og et fra Kværness. I 2009 fikk han Hedmark fylkes kulturpris. Både Takke meg tel (2009), Alle de beste (2010) og La lyset stå på (2012) nådde Topp 15.

Som låtskriver har Guren Hagen bl.a. bidratt med tittelsangen på Olav Stedjes album Ei gåve til deg (1990) «Velkommen hjem» på Sissel Kyrkjebøs ...Til deg... og «Betlehem» på Ole Edvard Antonsens Desemberstemninger.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.