Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Gunnar «GP» Pedersen

Velg forbokstav på

Gunnar Pedersen: ''Bolstad Minner'' (1981).
Gunnar Pedersen: ''Bolstad Minner'' (1981).


15.05.1954 -


Sanger, musiker, komponist, tekstforfatter, humorist og kringkastingsmann, f. 14.05.1954 i Ålesund.

Som elleveåring mottok han priser som lovende klassisk pianist, og han var organist i hjembyen da han var 15. Han ble bitt av pop-/rockebølgen, og ble medlem av sunnmørsbandet X-Rays og flere lokale grupper før han konsentrerte seg om trekkspillet. Fra 1970 var han frilanser i NRK, hovedsakelig i radioen, og med årene har han skapt seg en karriere som veksler mellom musikk og radiounderholdning.

I radioen har han hatt serier som Glade minner, Syng og le og Med trekkspill, fele og dansesko, ved siden av å være medarbeider i Nitimen og programleder i Nattradioen. Som omreisende entertainer har han opptrådt med eget ensemble, med et repertoar som spenner fra norsktopp til gammeldans, og krydret med verbalhumor. Han har også turnert med kabaretprogrammer med Kari og Ivar Medaas og Hjalmar «Hjallis» Andersen, da de fire utgjorde showgruppen Humørkvartetten.

GP har også turnert mye med Rikskonsertene, bl.a. sammen med Åse Wentzel. Gunnar «GP» Pedersen har vært aktiv på platemarkedet siden 1980 med et titalls plater som spenner fra den store salgssuksessen med tre plater i Glade Minner-serien (1985–86) med Åse Wentzel, Børt-Erik Thoresen og Arnt Haugen, til den populære barneplaten Pink Panter (1983). Med Ragnvald Weddegjerde og Gunnar Nakkens orkester utga han i 1981 Bolstad Minner, til minne om gammeldanskongen Per Bolstad.

10–11–15 (1994) var en utgivelse av Nitimen-opptak gjort med Det Norske Jubelorkester av dagsferske sanger skrevet av GP og PG Roness under OL på Lillehammer. Som en av Visevertene, i samarbeid med Ivar Simastuen og Jan Thoresen, sang han sine egne viser på albumet Godt å kåmmå hemmat (1999).

Siden 2004 har han opptrådt mest med sin kone Sigfrid Eiksund. Sammen har de gitt ut to album og DVD-en Live In Thailand (2007). De siste årene har duoen spilt mest countrymusikk. Under navnet Sputnik & GP med Damene opptrer de to også sammen med Sputnik og hans kone. I 2011 ga GP ut en revidert utgave av Vitsegiganten, som er Norges mest solgte vitsebok.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.