Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Gudny Dahlen

Velg forbokstav på

29.09.1942 -


Gudny Dahlen er en av Telemarks mest populære artister, ''Gudny Dahlen's beste melodier'' (1995), inneholder bl.a. «Dagen er din».
Gudny Dahlen er en av Telemarks mest populære artister, ''Gudny Dahlen's beste melodier'' (1995), inneholder bl.a. «Dagen er din».


Vokalist, trekkspiller og komponist, f. 29.09.1942 i Ulefoss i Telemark, en av landets mest populære artister blant «godt voksne». På farssiden er hun i slekt med spellemannen Lars Fykerud, på morssiden med operasangerinnen Torhild Staahlen.

Hun debuterte som trekkspiller i 12-årsalderen hjemme i Ulefoss, og spilte i flere år til dans før hun ble husmor på heltid. Etter hvert som barna ble større, ble trekkspillet hentet frem igjen, og i en alder av 40 år fikk Gudny Dahlen kontrakt med Busk Records. Dette skjedde etter en opptreden i Odd Grythes TVprogram Husker du? i 1983. Hun har solgt mer enn 100 000 enheter siden debuten.

I 1985 ga hun ut «Dagen er din», som er den sangen hun er mest kjent for. Denne sørget for stort salg og en enorm interesse. Hennes første ti utgivelser kom kun på kassett, men de er alle senere blitt gjenutgitt to og to på CD.

Gudny Dahlen er en meget etterspurt artist over hele landet, og hun har siden 1993 vært på årlige besøk til USA – først på den norske høstfesten i Nord-Dakota, og senere på Norway Day i San Francisco og Scandifest i California. Hun har også fått utgitt en egen CD i USA – Songs Of Norway. Hver CD/kassett inneholder en blanding av egne komposisjoner og evergreens som nordmenn over 60 har et varmt forhold til.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.