Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Gilbert og Odd Kjell Helgeland

Velg forbokstav på

De to fetterne Gilbert og Odd Kjell Helgeland fikk et gjennombrudd med «Amanda i fra Haugesund» i 1951. Samlingen ''Sjøsjarmører'' kom i 1974
De to fetterne Gilbert og Odd Kjell Helgeland fikk et gjennombrudd med «Amanda i fra Haugesund» i 1951. Samlingen ''Sjøsjarmører'' kom i 1974


25.09.1919 31.10.1923 -


Gilbert Helgeland, f. 25.09.1919 og Odd Kjell Helgeland, f. 31.10.1923, duo og fettere fra Haugesund. Gilbert Helgeland skrev mange av duoens tekster. Etter å ha oppnådd stor lokal popularitet med opptredener, ble de lansert på grammofon med tre plater utgitt samme dag, 15. mai 1951. Gjennombruddet kom med «Amanda fra Haugesund». Resten av produksjonen på til sammen 17 78/45-plater (34 innspillinger) i årene frem til 1956, ble gjort på Columbia.

Platene deres, ofte sjømannsvalser akkompagnert av Rolf Syversens og Willy Andresens ensembler, var svært populære midt på 50-tallet. I 1954 kom «Jubileumsvals» (tilegnet Haugesund by) og deres versjon av «En liten pike i lave sko».

Populariteten nådde slike høyder at de ble valgt ut til å representere Norge på LP sammen med Engedal og Stordahl til et internasjonalt grammofonjubileum i 1955. Songs Of The Norwegian Fjords (Capitol) inneholder seks innspillinger med hver av duoene, i Gilbert og Odd Kjells tilfelle originalinnspillinger gjort spesielt for denne utgivelsen, i et lydsystem som kaltes Duophonic med merknaden «For Stereo Phonographs».

Gilbert Helgeland har i det daglige drevet manufaktur i Haugesund, mens Odd Kjell har hatt egen musikkforetning. De har aldri vært heltidsarbeidende artister, og har ikke vært aktive siden 50-tallet, bortsett fra singlen «Det går alltid en båt tilbake»/«Sjøsjarmøren»(1963) og medvirkning i det første Husker Du? i farger. De mest kjente av innspillingene deres ble samlet på LP i 1974.

 
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.