Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Geirr Lystrup

Velg forbokstav på

Geirr Lystrup debuterte på LP i 1972 med ''Ti på taket og måltrostblues,'' og markerte seg allerede da som en av de beste innen visebølgen
Geirr Lystrup debuterte på LP i 1972 med ''Ti på taket og måltrostblues,'' og markerte seg allerede da som en av de beste innen visebølgen


Geirr Lystrup bodde et år på Grønland og skrev sanger derfra, som var en krass skildring av inuittenes vilkår under den europeiske sivilisasjonen, ''I menneskenes land'' (1979)
Geirr Lystrup bodde et år på Grønland og skrev sanger derfra, som var en krass skildring av inuittenes vilkår under den europeiske sivilisasjonen, ''I menneskenes land'' (1979)


Etter tre Spellemann-nominasjoner fikk endelig Geirr Lystrup prisen for ''Songen om kjærligheta'' (1981)
Etter tre Spellemann-nominasjoner fikk endelig Geirr Lystrup prisen for ''Songen om kjærligheta'' (1981)


Musikken på barneplaten ''I Junis hjerte'' (1996) med Geirr Lystrup var inspirert av samba og bossa nova
Musikken på barneplaten ''I Junis hjerte'' (1996) med Geirr Lystrup var inspirert av samba og bossa nova


22.03 1949 -


Vokalist, gitarist, forfatter, komponist og dramatiker, f. 22.03.1949. Han er oppvokst i Vinje i Telemark og bosatt i Brumunddal fra 1983. Geirr Lystrup har vært aktiv som visesanger siden 1968. Han er kjent for sine nære, varme, humoristiske og ofte samfunnssatiriske tekster. Både platene og konsertene til Lystrup er preget av et vidt register som spenner fra frisk skjemt til ettertenksomt alvor. Han har i årenes løp mottatt en rekke priser, deriblant fire Spellemannpriser.

Geirr Lystrup startet sin platekarriere i 1972 med samlingen Ti på taket og måltrostblues. Han sammenlignet det å platedebutere med å glemme å ta på seg klærne om morgenen, og deretter gå naken inn i skolegården. Visene var alle hentet fra boka Egon Gruph’s reise i virkeligheten, som var en kombinert viseroman og lærebok i gitarakkompagnement. Musikalsk fremsto Lystrup som en artist i klasse med de beste innen visebølgen tidlig på 70-tallet, og platen ble da også nominert til Spellemannprisen. Produsent var Knut Petter Knutsen, og ensemblet bak Lystrup besto av garvede jazzmusikere.

Album nummer to, Strengleikar (1975), var instrumental. Artisten selv beskrev det som «klassisk gitar for deg som vil ha en rolig stund med et glass og en venn». På menyen sto noen av de mest kjente «sviskene» fra gitarlitteraturen, i tillegg til en versjon av «Kjeringi med staven», der Ånon Egeland deltok på hardingfele. Produsent var Nils B. Kvam.

Ut av din draum (1976) viste en mer politisk Geirr Lystrup. I likhet med de fleste andre utgivelsene på plateselskapet MAI på denne tiden, var albumet utstyrt med et 16-siders teksthefte med besifringer. Fred Nøddelund var arrangør, mens produsenter var Arvid Esperø og Haakon Manheim. Nok en gang stilte noen av landets mest erfarne jazzmusikere opp for å spille. Lystrup ble nominert til Spellemannprisen for andre gang. Den neste platen, Grendevisur og danselåt (1977), var en frodig og malerisk skildring av norske grendemiljøer på 70-tallet. Lystrup laget sin egen grend, der persongalleriet bl.a. talte Signe på sentralen, Asbjørn sauesanker, Gro vaskekjerring og Abraham kramkar. Med denne platen knyttet Lystrup visesangen tettere til den norske folkemusikken, med tyngdepunkt i Vinje-tradisjonen og visene etter Brita Bratland. Blant musikerne var Steinar Ofsdal. Et åtte siders teksthefte fulgte med.

Lystrup bodde et års tid på Grønland fra 1977, og albumet I menneskenes land (1979) inneholdt musikalske inntrykk fra dette året. Dette var en både lyrisk og krass skildring av inuittenes vilkår under den europeiske sivilisasjonen. I ettertid kan platen regnes for å være et lydhørt innlegg i debatten om inuittenes rett til selvstyre, fri fra Danmarks kolonisering. Lystrup ble akkompagnert av gruppen Vårsøg (Henning Sommerro), og produsent var Ketil Ege. Tekstheftet på 16 sider inneholdt også mye informasjon om Grønland. Platen ble nominert til Spellemannprisen.

Songen om kjærligheta (1981) ble innspilt med Det Norske Kammerkor under ledelse av Per Oddvar Hildre, og var Lystrups første utgivelse på eget selskap, Juni, distribuert av Kirkelig Kulturverksted. Her fremsto han også med den musikkstilen han er mest kjent for; nynnbare viser med et snev av jazz og folkemusikk, og tekster om mellommenneskelige ting. Produsent var Erik Hillestad, arrangør var Henning Sommerro, og medsolist på noen av sangene var Marit Carlsen. Platen var den fjerde av Lystrups utgivelser som ble nominert til Spellemannprisen – og den første som fikk den. Den lå sju uker på VG-lista.

Samme år som Lystrup ga ut Songen om kjærligheta, sang han også inn et knippe viser av Halvor J. Sandsdalen (tekst) og Sigmund Groven (musikk). Mange av de 14 visene på platen Kom sol på alle mine berg (1981) var blitt urfremført i Søndagsposten på 70-tallet. Platen, som ble produsert av Sigmund Groven, ble gjenutgitt i 1998 med én ekstra vise og ti dikt lest av Sandsdalen selv. Disse opptakene var hentet fra NRKs radioarkiv.

Ha ti dæ! (1983) var en samling nye tekster til gammeldansmelodier fra Gudbrandsdalen. Lystrup brukte navnet Godtfolk på musikerne han hadde med i studio, men ingen av disse fire ble med i det laget som senere ble kjent som Godtfolk. Omslaget viste en bærbar Philips platespiller fra 60-tallet, der singleplaten var byttet ut med en vaffel. Tittelkuttet, også kalt «Kakelinna», er en av Geirr Lystrups mest kjente innspillinger. Produsent var Erik Hillestad, og albumet ble nominert til Spellemannprisen.

Diger dag (1985) var et stemningsalbum med Henning Sommerro som arrangør og Erik Hillestad som produsent. Den neste platen, Egg & Champagne (1988), markerte en ny start i Geirr Lystrups platekarriere. Dette var første produksjon med den nye versjonen av Godtfolk, bestående av Geir Otnæs (trekkspill), Hege Rimestad (fele) og Geir Løvold (tuba). Lasse Hafreager var arrangør, Sigmund Groven produsent. Albumet fikk Spellemannprisen.

Maurits og den store barnålkrigen (1990) var den første av mange barneplater fra Geirr Lystrup. I likhet med de øvrige platene han har laget for barn, var sangene hentet fra en radioserie produsert for Barnetimen i NRK. Maj Britt Andersen deltok på platen, som ble nominert til Spellemannprisen. Teaterstykket er for øvrig et av Norges mest spilte for barn, og det mottok Prix Nordica for beste barneradio. Det samme gjorde Brakar og Joanna (1994), som igjen inneholdt musikk fra et teaterstykke for barn og som igjen ble nominert til Spellemannprisen.

Sommar i september (1992) var en ny samling muntre og varme viser med Godtfolk i ryggen. Den Spellemannpris-nominerte platen ble utgitt med hele albumet Ut av din draum fra 1976 som bonus, og inneholdt ellers nye favoritter som «To tantar danser tango» og «Graut». Sistnevnte avstedkom også en spinnvill video. Året etter, i 1993, ble mange av Lystrups gamle plater gjenutgitt på CD. De neste årene gikk med til turnering i hele Skandinavia samt Grønland og Færøyene, og først i 1996 var det klart for ny plate.

Musikken på I Junis hjerte var inspirert av samba og bossa nova. Det ble et svingende og optimistisk møte mellom den vesle jenta Juni og hennes sommerpappa. Platen ble produsert av Lystrup i samarbeid med Staffan William-Olsson (Real Thing). Blå sko (1998) ble utgitt i forbindelse med tiårsjubileet til Godtfolk. Albumet inneholdt også tre videoer, bl.a. til den lett ironiske «Geir Heges Pønk’n Prostata Band», der Godtfolk var havnet på gamlehjem. Etter denne var det klart for en ny barneplate, Krystallslottet (1999), også denne gang en fabel om menneskets forhold til naturen. Barnehagepedagog Kari Berg deltok som forteller og medsolist. Historien ble også sendt i Barnetimen og utgitt som bok.

Fly som en stein (2003) var en konseptplate, en musikalsk hyllest til steinen, der også Hilde Heltberg og Namaa Alwad deltok som vokalister. Tekstene var preget av undring over det urgamle i stein og fjell. Albumet ble tildelt Spellemannprisen. Et nytt ambisiøst prosjekt ble fullført i 2004, da Lystrup satte tekster til 17 russiske folketoner og spilte dem inn sammen med SKRUK og Moskva Balalaika Quartet. Stjerna fra øst (2004) resulterte i både plate, bok og storslagne konserter. Sangen om Yebo (2005) ble tildelt Spellemannprisen. Dette var den første av tre barneplater, i samarbeid med hjelpeorganisasjonen FORUT, der Lystrup synger om barn i u-land som han har besøkt. Disse sangene er blitt populære i barnehager og skoler over hele landet. Sangen om Yebo, Sangen om Vasana og Sangen om Omis ble samlet i CD-boksen Med Geirr på tur.

Samme gamle greia – nye sanger om vår og kjærlighet (2005) sang han kjærlighetsballader, akkompagnert av Moskva Balalaika Quartet og kammerkoret NOVA. Gode stjerna (2007) inneholder hans musikk til julespillet Ei pølse i julestria. Lystrup og Norske Kammersangere sang salmer på den Erik Hillestad-produserte Lysmannen (2008). Sammen med God tid (2009) fulgte det en fødselsdagskalender med ett foto for hver måned.

I tillegg til sin rikholdige plateproduksjon, har Geirr Lystrup gitt ut et tjuetalls bøker – både viseantologier, diktsamlinger, lydbøker og barnebøker. Han har også laget ni teaterforestillinger, de fleste av disse for barn, og deltatt på platesamlingene Våre beste barnesanger 1 og 2. Sistnevnte ble tildelt Spellemannprisen for 1993. Lystrup er også kjent for sitt langvarige samarbeid med Per Oddvar Hildre. Dette har bl.a. resultert i tekster til fem album med Det Norske Kammerkor.

Lystrup satte også musikk til et tjuetalls dikt av Tarjei Vesaas i forbindelse med forfatterens hundreårsjubilum i 1997. Dette ble gjort på bestilling fra Vinje Songlag. Geirr Lystrup er også med i det nordiske sangprosjektet Kvedar, som synger gamle og nyere ballader fra det nordiske ferdaskrinet. Alt dette gjør at Geirr Lystrup må regnes blant Norges fremste og mest markante kulturformidlere. Han ble tildelt Prøysenprisen i 1987.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.