Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Gazpacho

Velg forbokstav på1996 -

Kunstrockband fra Oslo, dannet i 1996 av Jan Hen­rik Ohme (vokal, tekster), Jon Arne Vilbo (gitar) og Thomas Alexander Andersen (keyboards, program­mering, produsent). Musikken deres kan beskrives som en blanding av progrock, pop og folkrock. De har etter hvert skapt seg et navn i en rekke euro­peiske land gjennom hyppig bruk av Internett og turnering, og varmet opp flere ganger for Marillion (som de er store fans av).

Gazpachos første innspil­linger ble gjort ved hjelp av en trommemaskin, og i 2000–04 var Roy Funner (Divin’ Ducks) bandets faste bassist. Våren 2002 vant de en sangkonkurran­se med «Sea Of Tranquility» og spilte inn sju låter til et minialbum, Get It While It’s Cold (37 C). Fem av dem kom med på debutalbumet Bravo fra 2003, da de brukte Geir Digernes (Sons of Angels) på trommer. Robert R. Johansen var Gazpachos faste trommis i 2004–09.

Også When Earth Lets Go (2004) fikk god kritikk internasjonalt, men liten oppmerksomhet hjemme i Norge. Kristian «Fido» Torp har vært Gazpachos bassist siden 2005, da tredjealbumet Firebird kom. Det ble utgitt av Marillions Racket Records, som også relanserte de to foregående albumene. Mikael Krømer (fiolin, mandolin, gitar), som hadde gjestet på Gazpachos konserter og plater siden 2001, ble deres sjette medlem i 2006.

Kristian Skedsmo hadde spilt fløyte med bandet tidligere, og trakterte seks blåseinstrumenter på Night (2007). Oppfølgeren Tick Tock (2009) ble utgitt av HTW – en label som tilhører Sony BMG (Ohmes arbeidsgiver siden 1998). Tekstene på albumet er basert på Antoine de Saint-Exuperys bok om da han krasjlandet i ørkenen med et fly i 1935, Sand, vind og stjerner. Gazpachos konsert på den store tyske Loreleyfestivalen ble utgitt på A Night At Loreley i januar 2010 – og på en DVD i et begrenset opplag. Like etter overtok Lars Erik Asp som deres nye trommeslager.

Missa Atropos (2010) var et konseptalbum om en mann som isolerte seg på et fyr for å skrive en messe om den greske gudinnen Atropos. Tekstene på March Of Ghosts (2012) handlet om en person som drømte om at en rekke gjenferd marsjerte forbi ham mens de fortalte historier.

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.