Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Gartnerlosjen

Velg forbokstav på

Gartnerlosjen var et svært originalt rockeband der bl.a. Kristopher Schau og Egil Hegerberg fikk utløp for noen av sine ideer, som på ''Krem fjes'' (1994).
Gartnerlosjen var et svært originalt rockeband der bl.a. Kristopher Schau og Egil Hegerberg fikk utløp for noen av sine ideer, som på ''Krem fjes'' (1994).

Oslobandet Gartnerlosjen kom som et originalt og særpreget band inn i hovedstadens rockemiljø i 1993. Bandet hadde startet opp flere år før den tid, rundt 1990, i bydelen Ulsrud, og operert under forskjellige navn som Diverse Artister og Lille Peppre Benklærs Campingbag.

Bandet hadde også sitt eget selskap, Duplex, hvor de ga ut kassetter i forholdsvis beskjedne opplag. Kassettene hadde titler som Demon Fiber returnerer (1990), Gabriels Pose (1991), Skryte glatt patte (1992), Gratis Gresse (1992), Brudas dagbok (1993), Kanon im Kanon (1993) og Leksikon tegnefitte (1994). En samle­-CD med utdrag fra disse kom i 1997.

De første inntryk­kene av Gartnerlosjen var at dette var et originalt band. De vant en viss berømmelse via opptreden i NRK­-programmet U, omtrent samtidig med at de opptrådte i en fotoroman med samme navn som bandet i musikkavisa Rock Furore. Gartnerlosjen besto av Kristopher Schau (vo­kal), Egil Hegerberg (bass), Harald Hegerberg (gi­tar), Lars Lønning (gitar) og Harald Egeberg (trom­mer). Per Aanonsen kom etter hvert inn som trom­ meslager etter Egeberg.

Gartnerlosjen fikk kontrakt med Tylden & Co. høsten 1993, og det ble to CDer totalt. Først kom Krem fjes i 1994, og året etter kom Due. Musikken på disse var variert, fra hard rock til mildere varianter av det samme, ofte med fascine­rende musikalsk vri. Tekstene er et kapittel for seg, dels absurde, dels ganske jordnære, men alltid med uvanlige problemstillinger. Bandet ble aldri offisielt oppløst, men det ble stille fra midten av 90­-tallet og ut.

Skjønt, noen av medlemmene har langt fra ligget på latsiden. Kris­topher Schau har, foruten å bli komikerstjerne på TV, gjort en viss furore med gruppene Datsun og The Cumshots. Han er også kjent for sin radio­virksomhet (til dels sammen med broren Alexander) og sin tegneserieekspertise.

Kristopher Schau har også utgitt plater med andre Garnerlosjen­-relaterte band. I 1995 kom det en picturedisc på selskapet That's Entertainment sammen med Egil Hegerberg og Aslag Guttorms­ gaard under navnet Hurra Torpedo, hvor medlem­ mene spilte på hvitevarer. Schau var også medlem av Sinsen, hvor Harald Hegerberg var det andre medlemmet. De utga et album som ble spilt inn live i studio, med forster­kerne skrudd på fullt. To timer ble tatt opp og redi­gert ned til albumlengde. På begynnelsen av 90-tallet utga Schau kassetten Tysk lunsj under navnet Kåper Gjete, men den mest mystiske utgivelsen kom i 1997: en 7-tom­mers EP med tittelen The Norwegian Fartcompilation – A Tribute To Arse på Facination Records. Her er imidlertid ikke hans navn nevnt i det hele tatt. Det finnes dem som hevder at denne utgivelsen stinker.

Egil Hegerberg hadde stor suksess som Bare Egil Band, men han ble også medlem av Black Debbath og ikke minst Aasen. Aasen besto av Egil Hegerberg (sang, bass), Aslag Guttormsgaard (gitar, sang), Lars Lønning (gitar) og Per Aanonsen (trom­mer). Trioen kom med en EP pluss albumet Jubileumsplate for Ivar Aasen (Tylden & Co.) i 1996.

Andre band må også nevnes i denne sammen­heng. Trioen Lyd utga rockeoperaen Familien Ost. Lyd besto av Aslag Guttormsgaard (gitar, sang, trommer) som var Brun, Lars Lønning (sang, bass, gitar) som var Smøre, og til slutt Egil Hegerberg, som ikke bare var Gauda, men også spilte gitar, bass og synth. Albumet, for øvrig servert i en lekker digipak­innpakning, var en samproduksjon utgitt av tegneserieforlaget Jippi og Gartnerlosjens gamle produksjonsselskap Duplex i 1998. Trioen var da allerede representert på det norske platemarkedet med EP­en Aliens 2 på Duplex. Lyd ga også ut al­bumet Takk for kniven (1998) og EP­en Julenissens testamente (2002).

Reidar Roses Orkester var et underlig band. De spilte bl.a. gamle norske slagere, og var på et par sommerturneer rundt om i Sør­Norge. Her fant man ikke bare Gartnerlosjen-­medlemmer som Kristopher Schau, Aslag Guttormsgaard, Egil He­gerberg, Per Øystein Lund på bass (han var senere i Datsun) og først Yngve Skomsvoll, og deretter Knut Vidar Nilsen på trommer. Her var også mer eller mindre tilfeldige gjester innom – som Linn Skåber. Men det ble bare én single for Majorselska­pet, med titlene «Adjø, farvel, adjø»/«Sussebass» og «De nære ting». Orkesteret spilte sist sammen på Quartfestivalen i 2007.

Med Gunnar Berg­Nielsen på trommer holdt Gartnerlosjen seks konserter i 2011 i forbindelse med Duplexfestivalen. Samme år havnet høydepunkter og sjeldenheter fra deres og andre Duplex­-bands karrierer på den doble samlingen Duplex Records 25 – tjuefem låter, tjuefem år. Berg­Nielsen, Guttormsgaard og Atle Hassel (keyboards, trom­bone) utgjør trioen Maroder, som albumdebuterte i 2011 med Nattfugl.

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.