Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Funny Boys

Velg forbokstav på

Funny Boys oppnådde stor popularitet på 30-tallet, og var det første norske jazzorkesteret på omfattende utenlandsturneer
Funny Boys oppnådde stor popularitet på 30-tallet, og var det første norske jazzorkesteret på omfattende utenlandsturneer

1935 - 1939

Funny Boys er et jazzorkester med ekstra god klang i norsk jazzhistorie. Orkestrets faste besetning fra ca. 1935 var Karl Engstrøm (klarinett), Finn Westbye (gitar, tenorsaksofon), Gunnar Sønstevold (piano) og Svein Øvergaard (trommer). Øivind Bergh (tenorsaksofon, bass) var blant dem som var med i orkestrets tidligste år.

Funny Boys spilte på mange restauranter i Oslo, men hadde også suksess i utlandet som første norske jazzorkester med omfattende utenlandsturneer, bl.a. til Sveits, Østerrike og Ungarn. Dessverre fikk ikke orkestret så lang levetid, til tross for sin publikumsappell og medlemmenes ry som showmusikere i siste halvdel av 1930-tallet. Da Gunnar Sønstevold debuterte som klassisk pianist i 1939, var orkestrets tid forbi.

De to plateinnspillingene fra 1938, «Tiger Rag» og «Coctail» ble de eneste. At det kun ble én plateutgivelse, har nok sammenheng med at det så sent som ved inngangen til 1940-årene var trange kår for jazzen i Norge, og få norske jazzinnspillinger, faktisk så få at de nesten ikke finnes, i motsetning til i Sverige, som bl.a. hadde sin Sonora Swing-serie.

Originalplaten med «Funny Boys» er en stor sjeldenhet, kun noen få eksemplarer er kjent i dag. Begge sider finnes også utgitt i en LP-serie om norsk jazzhistorie. I tillegg finnes «Coctail» på CD: Jazz And Hot Dance In Norway 1920-1946, og «Tiger Rag» på CD: Jazz, Hot And Swing. Jazz In Norway, Vol.1 1920-1940. Litteratur: Jazz i Norge (Angell, Vold, Økland, 1975).

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.