Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Freddy Kristoffersen

Velg forbokstav på

De første utgivelsene til Freddy Kristoffersen var singleplater, bl.a. «Hambo gjør deg glad»/«Den søteste snella i Norden»
De første utgivelsene til Freddy Kristoffersen var singleplater, bl.a. «Hambo gjør deg glad»/«Den søteste snella i Norden»


Gjennombruddet for Freddy Kristoffersen kom med LP-en ''Gamle gode glade minner ''(1973), ikke minst pga. sangene «Drømmen om Elin» og «Det er polka som er bra»
Gjennombruddet for Freddy Kristoffersen kom med LP-en ''Gamle gode glade minner ''(1973), ikke minst pga. sangene «Drømmen om Elin» og «Det er polka som er bra»


25.12.1944 - 12.06.2006


Gammeldansartist og trekkspiller, 25.12.1944– 12.06.2006, oppvokst på Solbergmoen i Nedre Eiker, lenge bosatt i Hokksund. Freddy Kristoffersen er en av tidenes mest populære gammeldansartister i Norge. Han begynte tidlig å synge, og opptrådte fra barnsben av.

Han fikk sitt første trekkspill da han var åtte, hadde sin første jobb som dansemusiker da han var tretten, og ble profesjonell musiker som 20-åring. Platedebuten fant sted i 1967 med singlen «Jeg seiler i natt»/«Sommerkveldens glade kavaler». Senere ble det fire singler til, og disse ble samlet på albumet Til hyggedans og bryggedans i 1971.

Den «ordentlige» albumdebuten fant sted året etter, med Nå er bestemor på moten, men det store gjennombruddet kom i 1973, med låtene «Drømmen om Elin» og «Det er polka som er bra» fra Gamle gode glade minner. Det skulle bli mange album etter hvert, og Kristoffersen pleide å benytte seg av Arnt Haugen og hans orkester i studio, mens han hadde sitt eget orkester på spillejobber.

Kristoffersen var svært populær i Norge i mange år, han hadde f.eks. seks album inne på VG-lista i perioden 1973–77. Han hadde flere radio- og TV-programmer. I en del av disse, som radioprogrammet De gode gamle slagerne, var han både programleder, musiker og vokalist.

Kristoffersen har også samarbeidet med andre artister. I 1974 kom albumet Det skal vi være to om med Åse Wentzel, og han samarbeidet også en del med det svenske orkesteret Bröderna Lindqvist. Albumene Glad gammeldans og Tidløse takter var samarbeidsprosjekter med dem. På slutten av 80-tallet begynte Kristoffersen å lage religiøse plater. Albumet In Live, som bare ble utgitt på kassett, ble laget sammen med datteren Elin. Ellers er alle Kristoffersens album utgitt på kassett, i tillegg til LP (de 16 første) eller CD.

Han spilte inn sitt siste album i 1997, for deretter å trekke seg tilbake til et roligere liv som pensjonist på Prestfoss i Sigdal. Der døde han brått 12. juni 2006.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.