Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Folk & Røvere

Velg forbokstav på

1994 -


Oslobasert prosjekt dannet i 1994. Kjent for sin svale, norskspråklige og elektronisk baserte popmusikk. Hjernen bak Folk & Røvere er låtskriver og vokalist Ulf Nygaard (alias Ulph) fra Aurskog, men opp gjennom årene har han hatt med seg en rekke musikere og gjestevokalister både live og på plate.

I 1994 vant en tidlig versjon av bandet prisen for «årets demo» i NRK Petre. Året etter ble gruppen signert på Sonet, hvor debutplaten Vi som ikke har opplevd krigen ble sluppet i 1996. På dette tidspunktet hadde Beate Slettevoll Lech blitt med i bandet og sto for vokalen på flere låter med sin karakteristiske ørstadialekt. Folk & Røvere vakte oppmerksomhet med sin kombinasjon av tidsriktig trip-hop kombinert med tekster på nynorsk. Etter albumet kaustisksoda forlot Slettevoll Lech bandet for å jobbe med sitt prosjekt Beady Belle.

I 1999 og 2000 kom platene Oslo og It's A Baby, Baby I Luv You Thing, som fortsatt holdt seg til behagelig elektronisk popmusikk med Ulf Nygaards hviskende vokal tydelig inspirert av britiske artister som Massive Attack og Tricky. Ulphs smått naivistiske tekster kjennetegnes ved tilbakevendende tema som klubbliv, Oslo, kjærlighet og ikke minst sommer. Nygaard har nemlig uttalt at han ønsker å skrive en sommerhit så sterk at den i ettertid vil definere den aktuelle sommeren.

Folk & Røveres album har stort sett blitt godt mottatt av kritikere, flere av bandets singler har oppnådd høy radiorotasjon, og sommersangen «Yess!» nådde 11. plass på VG-lista i 1999. I 2003 kom albumet Bagateller, som inneholdt singlen «Utadæsjælåplevelse» med Ivar Christian Johansen alias Ravi (Ravi & DJ Løv) på vokal. Singlen ble både elsket og hatet på grunn av en surrealistisk tekst og Ravis noe spesielle måte å rappe på. Den nådde 3. plass og fikk 15 uker på VG-lista. «Utadæsjælåplevelse» ble nominert til Årets låt og Årets video under Spellemannprisen.

Ulf Nygaard har også et engelskspråklig sideprosjekt kalt Flunk. Folk & Røveres foreløpig siste hit er «Supermann» (15. plass i 2005), der Arne Scheie var «gjesterapper». De har nådd Topp 30 med albumene kaustisksoda, Oslo og Sommer hele året: 96–04. På Hvis du ikke finner meg, så let i byene (2011) benyttet Ulph seg av stemmen til Beate S. Lechs søster, Therese Lech.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.