Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Erik Wøllo

Velg forbokstav på

Erik Wøllo er anerkjent verden rundt for sin musikk. ''Dreams Of Pyramids'' (1984) er hans andre utgivelse, med hjelp fra bl.a. Inge Norum og Øystein Sevåg
Erik Wøllo er anerkjent verden rundt for sin musikk. ''Dreams Of Pyramids'' (1984) er hans andre utgivelse, med hjelp fra bl.a. Inge Norum og Øystein Sevåg

06.01.1961 -

Komponist og musiker, f. 06.01.1961 i Hemsedal, bosatt i Fredrikstad etter mange år i Oslo.

Han begynte å spille gitar da han var elleve, med Led Zeppelin, Deep Purple og Pink Floyd som forbilder. Etter hvert ble han interessert i jazz, og han har også studert klassisk gitar. Wøllo har vært musiker på heltid siden 1980, og vært innom de fleste genre, både rock, jazz, klassisk og eksperimentell elektronika. Ambient og new age er begrep som ofte brukes om musikken hans, men den er vanskelig å sette i bås.

Han debuterte med albumet Where It All Begins i 1983, hvor han selv spiller gitarer, Øystein Sevågs er med på keyboards og Inge Norum og Jan Erik Salater trakterer henholdsvis perkusjon og bass. En nyutgivelse av denne i 1999 inneholder også en del av materialet på hans neste utgivelse, Dreams Of Pyramids (1984).

Noen av hans utgivelser inneholder kun akustisk musikk, som Guitar Nova (1998), noen ganger er det ren elektronisk musikk, som på Polar Drones. Flere av verkene og innspillingene hans blander disse i en miks med elementer fra forskjellige musikkgenre. Musikken på Polar Drones (2003) består bl.a. av musikk som har vært brukt i en TV-produksjon om polarekspedisjoner, og her er bakgrunnsmusikk brukt under vinterolympiaden i Salt Lake City i 2002. På Blue Sky, Red Guitars (2004) har han med to coverversjoner av den tyske gruppen Kraftwerk, fremført på akustisk gitar!

Hans anerkjennelse er stor verden over, og han har et meget stort publikum. Musikken hans blir brukt til film, TV, dans, teater og i forskjellige multimediaforestillinger, som f.eks. Fossegrimen: eit verk om vatn, vasskraft og energi i samarbeid med fotografen Knut Bry og Eldgrim H. Springgard (bok/CD 1995).

Han har skrevet musikk for strykekvartetter, fløytekvintetter og for større besetninger, og ledet egne ensembler på turneer i Skandinavia, USA og Canada. De siste årene har Wøllo samarbeidet en del med ambient-musikerne Steve Roach, Ian Boddy og Bernhard Wöstheinrich.

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.