Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Erik og Kriss

Velg forbokstav på2002 -

Hiphopgruppe dannet på Hosle i Bærum i 2002 av rapperen Erik (Erik Mortvedt) og produsenten og rapperen Kriss (Kristoffer Chaka Bwanausi Tømmerbakke). Duoen bygget seg opp en fanbase ved å legge ut musikken sin på Internett, og ble raskt en av Norges bestselgende hiphopgrupper med sine glade festlåter, bærumsironi og humoristiske tekster som kretser rundt egen oppvekst.

Duoen møttes i første klasse på barneskolen, og vokste opp med musikken til Dr. Dre, Jay-Z, Snoop Dogg og Klovner i Kamp. Tømmerbakke begynte å lage musikk hjemme på gutterommet i 1998, mens Mortvedt skrev sin første rap-låt til Eikelirevyen i 2001. Samarbeidet fant formen da de laget låta «Legenden» til sin egen russebuss i 2002. Den ble lagt ut på Internett og fikk oppmuntrende respons. Dermed endte Erik og Kriss opp med å lage flere låter som de la ut til gratis nedlasting, etter kort tid også fra egen hjemmeside.

Tømmerbakke studerte musikkproduksjon ved Noroff-instituttet i Oslo. Sammen med produsenten Svein E. Fjellstad startet han Brickwall Studio Productions, et kombinert studio og produksjonsselskap. I 2004 spilte Erik og Kriss inn en egen versjon av Dirty Opplands «Bondegrammatikk» – «Bærumsgrammatikk» – som ble en hit på hjemstedet. I 2006 begynte duoen å satse for fullt på musikken. De kom inn i stallen til bookingbyrået ArtistPartner og skrev kontrakt med plateselskapet MTG.

«Putt diamanter opp» ble en ny suksess, og i januar 2007 hadde de registrert over 250 000 nedlastinger fra hjemmesiden sin. Debutsinglen «Lille Norge» (2006) satte ikke store spor etter seg. Albumet Gull og grønne skoger ble sluppet i mars 2007, og greide bare én uke og 29. plass på VG-lista. Gull og grønne skoger ble stort sett møtt med negative anmeldelser, men singlen «Den låta» solgte til gull og ble liggende på VG-lista i åtte uker. Duoen lot seg ikke knekke av kritikken, men konsentrerte seg heller om å gjennomføre over 100 konserter i 2007.

Til tross for den høye konsertfrekvensen rakk Erik og Kriss også å spille inn oppfølgeralbumet Verden vil bedras. Smakebiten «Dra tilbake» ble sluppet på tampen av 2007, solgte til gull og klatret til tredjeplass på VG-lista, hvor den lå i tolv uker. Verden vil bedras fulgte i januar 2008, bare ti måneder etter Gull og grønne skoger. Albumet greide 24. plass og to uker på VG-lista. Stammen var fortsatt festlåter og oppvekstskildringer som «Dra tilbake», men bærumsreferansene var tonet ned til fordel for alvorligere temaer som rusmisbruk, mobbing og mediekritikk.

Erik og Kriss holdt et høyt tempo i 2008: De opptrådte på Spellemannprisen og fikk en ny hit med «Det e’kke meg det er deg», som lå 17 uker på VG-lista med andreplass som beste plassering. På høsten var de med-programledere i talentjakten Grease på TVNorge. Duoen ble kåret til «årets gruppe» på NRJ Awards, og ble nominert i kategorien Beste gruppe på MTV European Music Awards. De var også Norges kandidat i kategorien Beste europeiske artist, men nådde ikke opp, og måtte nøye seg med prisen for Norges beste artist. I 2012 var de igjen Norges kandidat.

2008 ble rundet av med singlen «Porno», som debuterte på sjetteplass på VG-lista. 3. april 2009 var Erik og Kriss med i talkshowet Senkveld med Thomas og Harald, hvor de deltok i Senkveld-duellen og fremførte låten «Pol til pol» sammen med Harald Rønneberg på Telenor Arena. Låta gikk rett inn på 9. plass på VG-lista. Tredjealbumet Tabu fra juni 2009 fikk ti uker på VG-lista, hvor oppfølgeren Back To Business lå hele 35 uker etter utgivelsen i januar 2011. De siste årene har hitene strømmet på: «Rundt fingeren» og «Svigermors drøm» i 2009; «Lighter» i 2010; «Ølbriller» (2. plass og vanvittige 25 uker på lista), «Etter regnet» (feat. Martin Diesen) og «My City» i 2011. Erik og Kriss sang på engelsk på «My City», som var et samarbeid med den danske rapduoen Nik & Jay. Høsten 2012 kom Ingunn Aamodts ungdomsroman Beistet, som er basert på duoens største hit, «Ølbriller».Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.