Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Erik Bye

Velg forbokstav på

01.03.1926 - 13.10.2004

Byes populære program ''Vi går ombord'', først i radio, senere i TV, var med på å etablere ham som landets fremste folkeunderholder
Byes populære program ''Vi går ombord'', først i radio, senere i TV, var med på å etablere ham som landets fremste folkeunderholder

«Og skuta het Skomvær ...». Bye synger shanties i radio-programmet ''Vi går ombord ''(Nå 1959)
«Og skuta het Skomvær ...». Bye synger shanties i radio-programmet ''Vi går ombord ''(Nå 1959)

Byes første store viseslager var «Anna Lovinda» – en klassiker
Byes første store viseslager var «Anna Lovinda» – en klassiker

«Vandringsvise» var en av de mange sangene Bye gjorde til folkeeie
«Vandringsvise» var en av de mange sangene Bye gjorde til folkeeie

Et høydepunkt i Erik Byes viseproduksjon var ''Jeg vet en vind ''(1972), som inneholder klassikere som «Alf», «Så spiller vi harmonica» og «Hildringstimen»
Et høydepunkt i Erik Byes viseproduksjon var ''Jeg vet en vind ''(1972), som inneholder klassikere som «Alf», «Så spiller vi harmonica» og «Hildringstimen»Erik Erikssøn Bye, sanger, visedikter, forfatter og kringkastingsmann, 01.03.1926–13.10.2004, født i New York, sønn av operasangeren Erik Bye. I USA ble han Master of Art med fagene engelsk, journalistikk og dramaturgi. Han arbeidet som journalist i USA og i BBC før han begynte i NRK i 1958. Samme år debuterte Erik Bye som visesanger på plate med «Pappas bånsull» og «Vandringsvise», den første av mange innspillinger av Einar Skjæraasens viser.

I de to årene han spilte inn for lille Rondo, kom mange av de sangene som har gjort ham til en sentral personlighet i visemiljøet, som «Skomværsvalsen», «Gå til onkel», «Skuffet ung herre med bil», «Blåmanda blues» og «Anna Lovinda». Allerede den gang benyttet han seg hovedsakelig av Willy Andresen som arrangør og orkesterleder, og sammen kombinerte de visesang med et elegant, jazzinspirert, men likevel typisk norsk lydbilde – i over 40 år.

Fra 1959 av hadde Erik Bye kontrakt med Philips, der han debuterte med Hans Børlis «Tømmerkoievise» («Der skulle vi ha vøri, Kal»), til en tradisjonell melodi. Platekarrieren var lenge vevd sammen med hans mange programserier i radio og TV, ikke minst hans lange samarbeid med Otto Nielsen i Søndagsposten. Erik Bye var også fødselshjelper for mange sentrale visekunstnere, som Birgitte Grimstad, Ole Paus og Kari Bremnes.

Den første LP-platen, Vi går ombord (1960), var et resultat av hans mange julaftenprogrammer knyttet til norske sjøfolk. Dette var også Norges første LP-utgivelse. Erik Bye synger Einar Skjær­ aasen (1966) var svært populær på LP-listene, og inneholdt tonesettinger ved bl.a. Finn Ludt og Edvard Fliflet Bræin. På 60-tallet etablerte Erik Bye seg som en ekstremt populær – men tidvis også kontroversiell – programskaper i TV. Han spilte for øvrig hovedrollen i Arne Skouens film Reisen til havet (1966), skrev teksten til Josephine Bakers siste single, «Lend Your Ear» (1973, med melodi av Willy Andresen), og i en særposisjon står den skarpt satiriske «Hersker og Narr», som han skrev til Rolf Just Nilsen i et av de mer kontroversielle TV-programmene.

LP-platene på 70-tallet rommer mange av hans mest populære viser. Jeg vet en vind(1972, Spellemannpris) inneholder bl.a. «Hildringstimen», «Apollo» («Bound for Son»), «Så spiller vi harmonica », «Sank løv til et leie og kvist til et bål» og «Alf», en hyllest til vennen og kollegaen Alf Prøysen. På tross av det tette samarbeidet med Prøysen, sang han bare unntaksvis inn Prøysen-materiale. «Jørgen Hattemaker», skrevet for Erik Bye, ble først utgitt i 1995 i et NRK-opptak fra 1984, og på Nora synger Prøysen (1971) er han en sjarmerende partner for Nora Brockstedt i «Mari du bedåre». På Gammel er min fjord (1974) finner vi bl.a. «Vår Herres klinkekule» og den mektige sangen om «Den gamle Odyssevs».

Erik Bye sang etter hvert nesten utelukkende eget tekstmateriale, noen ganger også til egen melodi, eller til musikk av bl.a. Willy Andresen, Finn Ludt, Sigmund Groven, Øystein Sommerfeldt og Tone Ringen. Den delvis engelskspråklige Blow, Silver Wind (1976) ble utgitt i forbindelse med det store utvandringsjubileet. I 1978 sang han inn Norske folketoner som «Rolandskvadet», «Jeg lagde mig så silde», «Håvard Hedde» og «Åsmund Fregdegjevar» til arrangementer av Øivind Westby, og delte Petter Dass-samlingen En Dobbelt Deylighedmed Birgitte Grimstad, med arrangementer av NHenning Sommerro. Samme år mottok han Spellemannprisens hederspris.

Etter et par mindre påaktede utgivelser på 80-tallet, fikk albumet Langt nord i livet (1994) stor oppmerksomhet. Melodiene og arrangementene var av Henning Sommerro og Iver Kleive, og settingen var til dels nyskapende i Erik Bye-sammenheng. I desember 1994 holdt han «den første avskjedskonserten i en serie på tredve» i Chateau Neuf (også vist i TV), med både Willy Andresens orkester og Kringkastingsorkesteret under ledelse av Egil Monn-Iversen. Monn-Iversen tonesatte et av Byes vakreste dikt fra senere år, «Vise i vinterlys», fremført bl.a. i det vellykkede TV-portrettet Et bilde av Erik Bye (1988).

I 2003 kom den stillferdige, intime Støv og stjerner, innspilt hjemme i stua, og Spellemannprisvinneren I dur og brott , der han snakkesynger med Den kongelige norske marines musikkorps. Han ga også ut lydbøker av egne diktsamlinger og prosabøker.

Erik Bye er kanskje den mest dekorerte mann i norsk populærmusikk, med bl.a. Fritt Ords pris (1989), Alf Prøysens hederspris (1989) og Norsk Kulturråds ærespris (1993) – ved siden av å være ridder av St. Olavs orden. Med et volum som var en Broadwaystjerne verdig, var han i flere tiår en av de mest velklingende sangerne i norsk populærmusikk, med en evne til å uttrykke intimitet og sårbarhet som er sjelden for denne typen kraftsangere. Han utviklet en ypperlig evne til musikalsk kommunikasjon, derfor beholdt han populariteten også på eldre dager da han var blitt mer og mer parlerende i retning rusten snakkesynging. Hans og Willy Andresens lange turné i 2002, En hildringstime, viste at selv med skrale bein og svært dårlig syn, var kommunikasjonen intakt. Albumet med samme navn ble nominert til Spellemannprisen.

Erik Bye hører så avgjort hjemme i tradisjonen fra Alf Prøysen og Vidar Sandbeck, selv om visene og diktene hans ofte inneholder klarere politiske og aktuelle temaer. Ved siden av sjølivet, og ikke minst ved innsatsen for Redningsselskapet, interesserte han seg særlig for USAs norskættede befolkning og for indianerne. Som dikter skilte han seg ut i moderne lyrikk med å våge, ofte vellykket, å ta i bruk det helt store og ekte patos. Etter hvert fikk han en klar posisjon som en landsfader, én hvis ord kan veie tungt til og med i statssaker, ikke minst fordi han så til de grader nådde frem til alle lag og aldersgrupper i befolkningen. Hans død ble mottatt med landesorg.

Erik Bye ble bisatt på statens bekosting med Kongens nærvær og direkte overføring i TV. Dét skjer ikke ofte med populærkunstnere på våre breddegrader. Ved siden av de bestselgende «vandringsbøkene» Munnspill under åpen himmel (1966) og Spinn mitt hjul (1971) samt immigrasjonshistorien Veien har ingen ende (1976), har han gitt ut flere vise- og lyrikksamlinger, samt selvbiografien ... å skyte en teddybjørn (1987).

Den store antologien Byes beste utkom kort tid etter hans død. Dokumentarfilmen Gi­ganten (2005) skildret hans tre siste leveår og siste offentlige opptreden. Albumet En hildringstime – 16 artister hedrer Erik Bye (2005) er et liveopptak der sangene hans ble tolket av bl.a. Anne Grete Preus,D’Sound, Lars Lillo-Stenberg, Åge Aleksandersen, Hellbillies, Lillebjørn Nilsen, Jan Eggum, Halvdan Sivertsen, Henning Kvitnes, Trond Granlund og Odd Børretzen/Lars Martin Myhre. I 2011 gikk Marit Larsen til topps med sin versjon av Erik Byes «Vår beste dag».


Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.