Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Rita

Velg forbokstav på

«Minnenes melodi» ble en storselger for Engedal og Stordahl etter en fremføring i det populære radioprogrammet ''Rundtomkring'' i 1951
«Minnenes melodi» ble en storselger for Engedal og Stordahl etter en fremføring i det populære radioprogrammet ''Rundtomkring'' i 1951

1938 -

Gunnar Engedal, 10.12.1919–23.03.1969 og Erling Stordahl, 01.08.1923–31.10.1994, sangerduo, musikere, komponister og tekstforfattere. Gunnar Engedal fra Lunner viste seg tidlig å være litt av en gjøgler, og var tidlig aktiv på turneer med opplysningformål for Blindeforbundet (som blinde var både Engedal og Stordahl engasjert i blindesaken hele livet), sammen med pianisten og organisten Knut Heimdal.

I overgangen 1938–39 traff han Erling Stordahl fra Skjeberg, som hadde fått trekkspillutdannelse hos Ottar E. Akre, og de to reiste landet rundt, ofte sammen med Anders Saus. Etter hvert ble Engedal og Stordahl engasjert også av andre arrangører, og langsomt begynte de å bli kjent utenfor blindemiljøet. I 1949-50 spilte Gunnar Engedal inn fire titler, bl.a. sine egne «Din lille hånd» og «Mor synger», og sammen spilte de inn hans «Blomster kan trøste» og «Minnenes melodi». Utgivelsene hadde liten effekt i første omgang.

Leif Rustads populære radioprogram Rundtomkring inneholdt i 1951 innslaget Lytterens 5 minutter. En av de tilfeldig utvalgte var Karen Mesna fra Mesnalia, som ønsket å få høre «Minnenes melodi». Publikumseffekten var voldsom, og allerede følgende mandag tok Rolf Syversen fra Odeon kontakt. «Minnenes melodi» ble en storselger og innledningen til en karriere med uavbrutt popularitet frem til Engedals død i 1969. Deres rundt 120 innspillinger ble vanligvis utgitt i bolker på fem singler årlig. Erling Stordahl var opphavsmann til store deler av materialet.

Allerede i 1953 kom «Vårens melodi», fulgt av «Måke fortell» (1954), «Piken i dalen» og «Liselotte» (1958), «Ungkars­valsen» (1959), «Skuddårsvalsen» (1960), «Storfiskervalsen» (1961), «I tresko og busserull» (1962) og «Midnattsolens land»/«Det er det samme hvor jeg drar» (1963), for å nevne noen. Den siste platen var «Vi har tro på et varmere klima»/«En sommernatt ved Tromsøsund» (1968). Mest kjent i ettertid er nok «Vesleblakken» (1955). Den nitriste sangen måtte alle unger høre om igjen i Ønskekonserten hver mandag i håp om at det tapre dyret skulle overleve denne gangen.

Duoen tilhørte så absolutt de mest populære norske artistene på 50- og 60-tallet. Samlingen Minnenes melodier (1964) var en bestselger. Engedal og Stordahl var begge sterke og populære sceneskikkelser, og formidlet et bunn ærlig, folkelig uttrykk.

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.