Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Elisabeth («Bettan») Andreassen

Velg forbokstav på

28.03.1958 -


Elisabeth het opprinnelig Andreasson og markerte seg først i Sverige. Allerede i 1981 kom den første LP-en, ''Angel Of The Morning''
Elisabeth het opprinnelig Andreasson og markerte seg først i Sverige. Allerede i 1981 kom den første LP-en, ''Angel Of The Morning''Sanger og skuespiller, f. 28.03.1958 i Sykkylven. Hun flyttet med familien til Sverige da hun var barn. Forsvensket til Andreasson platedebuterte hun som gjest på en Mats Rådberg-LP. Under en konsert med ham ble hun oppdaget av slagerkongen Lasse Holm, som produserte debutplaten Angel Of The Morning (1981) og skrev gjennombruddet på Svensktoppen, «Då lyser en sol».

I 1981 scenedebuterte hun mot Björn Skifs i musikalen Spök. Sammen med Kikki Danielsson dannet hun duoen Chips, som vant Sveriges Melodifestival i1982 med «Dag efter dag», og fikk åttendeplass i Harrogate i England. Det fulgte fire svenske soloplater i countrypåvirket slagerstil frem til 1990, avbrutt av perioden med Hanne Krogh i Bobbysocks i 1984–87. Den internasjonale seieren i Melodi Grand Prixi 1985 med Bobbysocks og «La det swinge» skapte et solid norsk publikumsgrunnlag, og siden svensktoppimagen i Sverige føltes begrensende, flyttet hun hit og tok senere tilbake den norske varianten av etternavnet.

Hennes opptreden i 60-tallsshowet Let’s Twist Againpå ABC-teatret i 1990 ble møtt med ovasjoner både av kritikere og publikum. Våren 1991 spilte hun med temperament den kannibalistiske paibakersken Mrs. Lovett i Sondheims meget krevende Sweeney Toddpå klingende sykkylvensk på Det Norske Teatret. Så fulgte hovedrollen i en konsertversjon av Lloyd Webbers Phantom Of The Operapå Ås, sommerforestilling i Sandefjord med Taubeviser med bl.a. Lars Klevstrand og i 1994 et eget TV-show. I 1994 spilte hun i revyen Dizzie og Damenepå Chateau Neuf, og i 1999 var hun sexklubbvertinne i musikalen Sofies verden.

Den første norske soloplaten, Stemninger(1992), lett opp-poppede versjoner av egentlig ganske «smale» musikalsanger og viser pluss Rolf Løvlands «Danse mot vår», ble en bestselger. Julestemningeråret etter medførte at hun var solist i Oslo Filharmoniske Orkesters julekonsert. Senere har hun nesten årlig holdt julekonserter rundt i landet. Hun har gitt ut ytterligere to juleplater, en av dem med Jan Werner Danielsen, som hun sang det norske bidraget «Duett» med i Melodi Grand Prixi 1996. Den kom på 6. plass, og ble en stor hit i Norge. I 1996 representerte hun igjen Norge, og nådde annenplass med Torhild Nigars «I evighet». Nigar skrev også «Winds Of The Northern Seas», som Bettan sang inn til 2. plass i den norske finalen i 1998.

Til senere plater hører Taubesamlingen Så skimrande var aldrig havet(1997) og Kjærlighetsviser(2001), en samling kjente moderne norske viser. I 1998 hadde hun og Jan Werner suksess i Tønsberg med showet Musical Highlights. Hun har utvidet spekteret i retning visesang, musikal og klassisk, men har beholdt såpass mye av popog countrystilen at hun har nådd et langt større folkelig publikum med dette enn utøvere i disse genrene vanligvis har. I tillegg kommer en scenisk utadvendthet som har gjort henne til en folkekjær artist. Hun har også vist seg som en ledig programleder i TV, både i Grand Prix-sammenheng, fra Momarkedet og i flere underholdningsserier. Etter tusenårsskiftet har hun igjen arbeidet mye i Sverige, bl.a. med Lotta Engberg og Kikki Danielsson i showet KikkiBet­tanLotta. De tre deltok i norsk Melodi Grand Prix i 2003, denne gangen uten å vinne. Og i 2011 sang Bettan «Vaken i en dröm» i svensk Melodi Grand Prix, men endte på sisteplass i en av delfinalene.

På countryutgivelsen A Couple Of Days In Larsville (2004) fikk hun hjelp av fire av musikerne i The International Tussler Society (Motorpsycho). Oppfølgeren Short Stories(2005) ble nominert til Spellemannprisen i countryklassen. I 2007– 08 spilte hun i suksessmusikalen Showgirlspå Chat Noir, og i 2012 i oppfølgeren The Showgirls Must Go On. I 2009 hadde Bettan to store salgssuksesser: Spellemann, hvor hun sang norske og svenske folkeviser, og Julenatt – en juleplate med Rein Alexander.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.