Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Eivind Løberg

Velg forbokstav på

Eivind Løbergs første hele utgivelse som voksen het ''Forever Like A Child'' (1996)
Eivind Løbergs første hele utgivelse som voksen het ''Forever Like A Child'' (1996)


En TV-opptreden i 1971 sørget for at Eivind Løberg ble opp­daget av Fredrik Friis. Den første singlen «Ratiti» ble en kjempe­suksess og var også å finne på ''Ratiti – her kommer vi! ''(1972)
En TV-opptreden i 1971 sørget for at Eivind Løberg ble opp­daget av Fredrik Friis. Den første singlen «Ratiti» ble en kjempe­suksess og var også å finne på ''Ratiti – her kommer vi! ''(1972)


14.02.1963 -


Vokalist, komponist, produsent, dirigent og multiinstrumentalist, f. 14.02.1963 i Sunndalsøra. Eivind Løberg er den mest kjente norske barnestjernen på guttesiden, og vil for all ettertid bli forbundet med sin gjennombruddsplate «Ratiti». I voksen alder er han mest kjent for sitt engasjement for moderne korsang.

Eivind Løberg fikk musikken inn med morsmelken. Han var den yngste i en søskenflokk på fire, og sammen med sine foreldre reiste denne flokken rundt og opptrådte under navnet Mini-Løbergs. En TV-opptreden i 1971 sørget for at Eivind ble oppdaget av komponisten og produsenten Fredrik Friis, som skaffet den talentfulle gutten platekontrakt. Den første singlen, «Ratiti», ble utgitt på tampen av 1971 og ble en kjempesuksess, med hele 27 uker på VG-lista.

Norge falt pladask for den veslevoksne, langhårete gutten med den klokkeklare sangstemmen. Suksessen ble fulgt opp med flere singler og LPer, men etter hvert mistet unge Løberg interessen for tilværelsen som barnestjerne. Han forlot platebransjen midlertidig for å gjøre ferdig skolegangen. Han var elev ved Voss Folkehøyskole, Rogaland Musikkonservatorium og Dick Grove School of Music i California.

Under oppholdet i USA begynte han på en plateinnspilling i regi av en manager som gikk tom for penger. Plutselig sto Eivind Løberg på bar bakke. Han kom seg inn på Berklee College of Music i Boston, men måtte slutte etter ett år av økonomiske grunner. Slukkøret dro Løberg tilbake til Norge og bosatte seg i Bergen. Her opptrådte han regelmessig og gjorde utallige innspillinger som imponerte folk i bransjen, men som aldri kom ut på plate. Han laget til slutt en mini-CD med en nyinnspilling av «Ratiti», nå med moteriktige rytmer, og i 1996 skrev han kontrakt med det nystartede, svenske selskapet Orphan Label Group.

Kontrakten med dette selskapet skulle vise seg å bli et eneste langt mareritt for Løberg: Like etter lanseringen av albumet Forever Like A Child (1996) fikk Løberg vite at selskapet var slått konkurs. Han fikk tilgang til restopplaget i håp om å få til en distribusjonsavtale i Norge, men ingen norske selskaper ville relansere et produkt som allerede hadde vært på markedet. To år senere sto Eivind Løberg frem i magasinet Kapital og omtalte seg selv som «norgesmester i uflaks».

Etter noen tunge år fikk Løberg gnisten tilbake, og han startet det ambisiøse koret Ad’Hoc. Han håndplukket hvert eneste medlem og satte sammen et kor av meget høy standard. Mange nye innspillinger ble gjort, igjen med komposisjoner av Løberg, og det var på nippet at Ad’Hoc ble lansert i USA. Dessverre strandet også dette prosjektet. Løberg flyttet siden til Tromsø for å studere kordireksjon ved Høgskolen i Tromsø, avdeling for kunstfag. Her har han også konsentrert seg om rollen som instruktør i sang og stemmebruk for nybegynnere, med et kurs kalt «Jeg kan ikke synge-koret».
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.