Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Eigil Berg

Velg forbokstav på

27.05.1949 -


Eigil Bergs «Lorelei» inngikk i New Jordal Swingers-frontmannens hittil eneste solo-fremstøt i 1981,og var hans bidrag i ''Melodi Grand Prix'' samme år.
Eigil Bergs «Lorelei» inngikk i New Jordal Swingers-frontmannens hittil eneste solo-fremstøt i 1981,og var hans bidrag i ''Melodi Grand Prix'' samme år.


Vokalist, komponist og pianist fra Keyserløkka i Oslo, f. 27.05.1949. En av de mest markante skikkelser i den norske populærmusikken på 70og 80-tallet. Berg startet sin platekarriere med Morgans midt på 60-tallet, men er mest kjent for sitt virke som frontfigur i New Jordal Swingers siden gruppens start tidlig på 70-tallet.

Berg ga ut sitt første soloalbum i juni 1981, etter i en årrekke å ha samlet opp komposisjoner som ikke passet inn i repertoaret til New Jordal Swingers. Alhambra viste hans allsidighet som komponist; her var det amerikansk vestkystrock, symfonisk pop inspirert av Procol Harum, en balladehyllest til Janis Joplin, en ambisiøs instrumental, et lite snev av jazz, litt funk og til og med en rockelåt fra 1972, «Queen of the Night», som Berg i sin tid hadde gitt til Undertakers Circus. Alle tekstene var på engelsk, med unntak av Melodi Grand Prix-bidraget og Norsktoppen-eneren «Lorelei», som var på norsk.

Berg brukte bevisst andre musikere enn sine kolleger i New Jordal Swingers. Mange av bransjens ledende musikere ble hyret inn, Finn Kalvik og Sigmund Groven var fremtredende gjester på «Pearl», og produsenter for albumet var Berg i samarbeid med Hans Petter Danielsen. Det eneste som kunne minne om New Jordal Swingers, var sangstemmen hans. Albumet ble gjenutgitt på CD i 2007 med seks bonuskutt.

Eigil Berg hadde hovedansvaret for musikken og skrev tittellåta til 1980-filmen 1958, han har vært kapellmester for Chuck Berry og Elvis Presley-musikerne Scotty Moore, D.J. Fontana og James Burton, og han mottok Statens Kunstnerstipend i 2003. Siden 90-tallet har Berg bidratt med en rekke sanger til norske artister, bl.a. Trond Granlund og Paal Flaata (som fikk en radiohit med «Laura Mills» i 2008).

I 1999 spilte Bigbang inn «Queen Of The Night» med ny tekst og kalte den «Long Distance Man». 30 år etter solodebuten kom endelig Eigil Berg med et nytt soloalbum. På Låtskriver (2011) benyttet han og produsent Nils B. Kvam musikere som Sigmund Groven, Sveinung Hovensjø, Lasse Hafreager og Jørun Bøgeberg. Det kritikerroste albumet har poetiske, ujålete tekster på Oslodialekt og sofistikerte melodier, inspirert av Bergs forbilde, den store låtskriveren Jimmy Webb. De fleste tekstene ble skrevet av Ingvar Hovland.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.