Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Egil Hagen

Velg forbokstav på

Egil Hagen skrev kjente tekster som «Rudolf er rød på nesen» for Arne Bendiksen og «Å-å-å sheriff» for Wenche Myhre, men han skrev også for kabareter og revyer, som ''Vi er du's med hele byen'' på Chat Noir i 1949
Egil Hagen skrev kjente tekster som «Rudolf er rød på nesen» for Arne Bendiksen og «Å-å-å sheriff» for Wenche Myhre, men han skrev også for kabareter og revyer, som ''Vi er du's med hele byen'' på Chat Noir i 1949


29.08.1912 - 22.02.1985


Kabaretartist, komponist og tekstforfatter, 29.08.1912–29.07.2004, cand. philol. med engelsk, fransk og tysk som fag. Han var én av de 6 Syngende Studenter, som bl.a. gjorde seg bemerket i revyen Vi besatte til inntekt for Finlandshjelpen vinteren 1939–40, og var skuespiller og tekstforfatter i revyer på Chat Noir og Edderkoppen fra krigsårene. Vinteren 1944–45 presenterte han sin egen Kabaret Avec på Carl Johan Teatret, med bl.a. Bergens Trekkspillorkester.

Han huskes særlig som den som introduserte 50-tallets mange internasjonale franske slagere i Norge, og komponerte også egne melodier i denne stilen, til egne franske tekster. Han var populær som fransk­inspiret alpeluebekledt konferansier på Max Letkos sommervarieteer Casino Non Stop på Det Norske Teatret og senere på Chat Noir, og var også kjent rundt hele landet fra vareshow og mannekengoppvisninger, alltid ledsaget av sine franske viser, som «Paris–Oslo», «Ah – Mademoiselle», «Pierrot» og de mer norskklingende «Nistedalen», «Rata Bom» og «Ingenting».

Mest kjent av hans mange norske tekster til store franske slagere er nok «Høstgule blader» («Les Feuilles Mortes»), introdusert på scenen av Ingeborg Cook og spilt inn på plate av både Nora Brockstedt og Inger Jacobsen. Av andre oversettelser må nevnes «Kokosnøtten» for Leif Juster, «Rudolf er rød på nesen» for Arne Bendiksen, «Bestemamma Ravn» for Kurt Foss og Reidar Bøe, og «Du forstår ingenting», «Bli med ut og fisk» og «Å-å-å sheriff» for Wenche Myhre.

På 60-tallet ledet Egil Hagen et stort antall TV-programmer fra norske kafeer og restauranter, med kabaretviser og de uunngåelige franske. Han skrev også tekstene til to norske Grand Prix-vinnere, Nora Brockstedts «Sommer i Palma» (mel. Jan Wølner) i 1961 og Arne Bendiksens «Spiral» (mel. Sigurd Jansen) i 1964.

Egil Hagen bosatte seg som pensjonist i Spania, og fortsatte med moteoppvisninger, å synge franske sanger og å dyrke sin store hobby, paleontologi. Han er tildelt den franske akademiske orden Les Palmes Academique. Han gjestet DaCapo våren 1996, der han presenterte en ny tekst på den franske klassikeren «Douce France». Han har utgitt samlingen Cabaret Glimt. Egil Hagens viser og melodier.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.