Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Egil Eldøen

Velg forbokstav på

Albumet ''Egil Eldøen'' (1988) var Eldøens tredje
Albumet ''Egil Eldøen'' (1988) var Eldøens tredje

07.04.1959 -

Vokalist, komponist og multi-instrumentalist, f. 07.04.1959 i Bergen. Han er ofte omtalt som en av de beste vokalistene innen norsk pop, både på bakgrunn av sin rolle i Lava og for sine plater på egenhånd. Eldøen har sin styrke i soul-inspirerte ballader, og han er en av få norske artister som blir berømmet i utlandet for sin engelske diksjon.

Eldøen startet sin karriere hjemme i Bergen tidlig på 70-tallet i diverse danseband. Han debuterte på plate med gruppen Another Band i 1979 på samleplaten Bof Stuff. Her bidro han med to egenkomponerte låter med norske tekster. To år senere laget han konseptplaten Ringen sammen med bandet Shandy, og han var deretter med i prosjektet Rust, som besto av ringrever i det bergenske musikkliv: Hans Petter Gundersen (HP Gundersen), Kåre Sandvik, Arne Størmer, Ole Hamre og Yngve Moe. Med denne gjengen laget Eldøen LPen Rust i 1983. Innen platen med Rust kom på markedet, hadde Marius Müller håndplukket Egil Eldøen til å ta hans plass i gruppen Lava.

Gjennom platene Prime Time (1982) og Fire (1984) ble han kjent både innenfor og utenfor landets grenser, ikke minst takket være duetten «You» med Randy Crawford – en sang Eldøen komponerte, og som var sterkt medvirkende til at Lava fikk Spellemannprisen i 1984.

I løpet av 1984 samlet Eldøen en rekke egenkomponerte sanger som ikke passet inn i Lava, og disse utgjorde hans første soloplate, Welcome Into My Heart, som ble utgitt i mars 1985. Platen ble innspilt i Stockholm med svenske musikere og Svein Dag Hauge som produsent. Anita Skorgan sang duett på «We'll Make It». Albumet nådde 7. plass på VG-lista, og ble nominert til Spellemannprisen. Det ble også hans neste album, Here We Go Again fra 1986. Produsent denne gang var Rolf Graf, og hele Lava var blant musikerne.

På sin tredje soloplate, Egil Eldøen (1988), gjorde han en ny duett med Randy Crawford, «The Best Of Me». Albumet var innspilt i Bergen med lokale musikere, og produsent var Eldøen selv. I etterkant av denne platen startet Eldøen en trio sammen med Rolf Graf og Olav Stedje. Musikken til denne trioen var sterkt inspirert av Crosby, Stills & Nash og annen amerikansk poprock, men dessverre laget de aldri plate sammen.

De følgende tjue årene delte Egil Eldøen sin tid mellom solokonserter og turneer/innspillinger med Lava. Han har også deltatt på en rekke innspillinger med andre artister, både som produsent og vokalist. Samlingen The Best Of Me (2010) inneholder to helt nye låter.

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.