Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Deathprod

Velg forbokstav på

26.01.1971 -

Deathprod heter egentlig Helge Sten og er en hyppig brukt produsent, her med ''Moral And Dogma'' (2004).
Deathprod heter egentlig Helge Sten og er en hyppig brukt produsent, her med ''Moral And Dogma'' (2004).

Helge Sten, født 26.01.1971 på Røros, har vært en fremtredende og viktig person i norsk musikkliv både som produsent, soloartist og medlem i bandene Motorpsycho og Supersilent.

Sten begynte på slutten av 80-tallet å lage abstrakte lydskisser i grenselandet mellom ambient og støy på sin egen kassettlabel Deathprod. Det var fascinasjonen ved å kunne bruke selve studioet som et instrument som trigget Deathprod.-prosjektet, og man kan på mange måter sammenligne Stens studio Audio Virus Lab med et laboratorium for fremdyrking av lyd. Hans arbeid i studio som produsent har ført til oppdagelsen av potensialet som ligger i eksperimentering med bakgrunnsstøy, overstyrt lyd og studioutstyr.

Selv om en stor del av Deathprod.s musikk består av elektroniske lyder, har han hele tiden lagt vekt på å skape et organisk lydbilde og at elektronikken skal ha stofflighet. I 1992 ble Helge Sten med i rockebandet Motorpsycho. Han spilte bl.a. theremin og keyboards, i tillegg til å tilføre gruppen sine særpregede lydeffekter og støycollager. Etter to år med hard turnering og rockeliv i Motorpsycho valgte han å forlate bandet og begrense sin rolle til kun å produsere gruppens plater. Både som bandmedlem og produsent har Sten hatt en viktig rolle i utformingen av Motorpsychos lydbilde.

Foruten å være Motorpsychos faste produsent har Helge Sten figurert som lydtekniker og produsent på rundt 80 utgivelser innenfor et vidt spekter av genre. Bl.a. har artister som Jaga Jazzist, Food, Arve Henriksen, Nils Petter Molvær og The White Birch Deathprod.-stempelet på noen av sine utgivelser.

I 1994 slapp Helge Sten sitt debutalbum under navnet Deathprod. i et opplag på 500 eksemplarer på labelen Metal Art Disco. Platen Treetop Drive inneholder live-innspillinger fra Kunstakademiet i Trondheim og Audio Virus Lab. På Treetop Drive har Sten med seg Hans Magnus Ryan fra Motorpsycho på fiolin, noe som tilfører Deathprod.s musikk en ny dimensjon. Treetop Drive er preget av mørke, bølgende og smått symfoniske stykker hvor kontrastene mellom støy og stillhet utforskes. Det havnet på 79. plass i Morgenbladets kåring av tidenes beste norske album i 2011.

To år senere kom albumet Imaginary Songs From Tristan Da Cunha ut (også denne kun i 500 eksemplarer). Platen er et slags konseptalbum hvor Helge Sten skaper fiktive lydspor fra øya Tristan Da Cunha, som er et av verdens mest utilgjengelige steder, kun tilknyttet omverdenen med båtforbindelse én gang i året.

Etter denne platen har Helge Sten kun sporadisk gitt ut egenprodusert materiale som Deathprod. Bl.a. bidrar han på Rune Grammofon-samleplatene Love Comes Shining Over The Mountains og Money Will Ruin Everything. I tillegg ga han i 1998 ut Nordheim Transformed, hvor han sammen med Biosphere remixer elektroniske stykker av Arne Nordheim.

Ti år etter Treetop Drive var det imidlertid passende for Helge Sten å samle trådene med en helsvart boks bestående av fire plater. I boksen finnes remastrede utgaver av Treetop Drive og Imaginary Songs From Tristan Da Cunha, i tillegg til et helt nytt album kalt Morals And Dogma. Dette albumet inneholder opptak gjort i tidsrommet 1994–2000 og blir omtalt som den rettmessige oppfølgeren til Treetop Drive. Den siste platen i boksen er kalt Reference Frequencies og inneholder tidligere uutgitt materiale og noen av de første stykkene Sten laget som Deathprod. Han uttalte at CD-boksen sannsynligvis markerte slutten på hans albumutgivelser under Deathprod.-navnet.

I senere år har han jobbet mest som produsent, bl.a. for Unni Løvlid og sin kone Susanna Wallumrød (Susanna) og hennes duo Susanna and the Magical Orchestra. Sammen med Led Zeppelin-bassist John Paul Jones har Deathprod. siden 2011 hatt duoen Minibus Pimps, som spiller ambient/støy.

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.