Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

De Musikalske Dvergene

Velg forbokstav på

1980 -

Debut-LP-en til De Musikalske Dvergene, ''En klase bananer og en enkel seng'' (1989), er en klassiker i bergensrocken
Debut-LP-en til De Musikalske Dvergene, ''En klase bananer og en enkel seng'' (1989), er en klassiker i bergensrocken

Rockeband fra Bergen, dannet i 1980 av brødrene Helge Grønhaug (vokal, gitar) og Arne Grønhaug (gitar), Bo Grønningsæter (trommer), Erling Hjertnes (bass) og Allert Bøkenes (gitar). De er kanskje det mest erkebergenske av alle bergensband.

I løpet av noen hektiske år tidlig på 90-tallet ble De Musikalske Dvergene et begrep i Bergen. Gruppens opprinnelige credo var «Garantert ambisjonsløs rock», men stikk i strid med disse intensjonene klarte Dvergene å bli et av Bergens mest populære band gjennom tidene. De fem relativt voksne herrene som slo seg sammen høsten 1980, hadde alle erfaring fra tidligere band.

Helge Grønhaugs sanger handler nesten uten unntak om antihelten – den lille mann i gata og hans trivielle problemer. Tekstene har som regel et snev av tragikomisk realisme som gjør at lytteren kjenner seg igjen – og gjerne ler. Musikken er dypt forankret i 60-tallsrocken, spesielt britiske The Kinks og amerikanske Grateful Dead. Bo Grønningsæter forlot bandet høsten 1983 og ble etterfulgt av Per Helge Hansen. Omtrent samtidig begynte løftet om å holde en så lav profil som mulig å rakne. To år senere ga de ut singlen «Tempo Corvette»/«Timen før midnatt» på eget selskap, men fremdeles bedyret de at de aldri skulle spille utenfor «de gule bussene», dvs. Bergen sentrum.

Dette løftet klarte de å holde frem til den første LPen ble innspilt i 1988 med Svein Hovland (fra Blind Date) som produsent. Like før arbeidet med denne platen var fullført, leverte Hansen sin avskjed. Den ble imidlertid ikke innvilget før han hadde lovet å finne en erstatter. Hansen overtalte veteranen Karsten «Kassa» Olsen (fra bl.a. Nøkken) til å bli medlem. Opptakene til gruppens første LP kom i retur fra alle plateselskapene som fikk den tilsendt, og dermed ble Det Bergenske Kultkompani opprettet. LPen inneholdt en rekke låter som ble klassikere mellom de syv fjell; blant dem «Torsdagsfisken», «Tomgodsets dronning» og «Sinte gamle menn». Platen kom på markedet i mars 1989 og ble en salgssuksess (nær 20 000 solgte).

NRK fulgte opp med et TV-program om dette aparte fenomenet fra Bergen. Dvergenes andre (november 1990) ble en enda større suksess enn debuten, med favoritter som «God morgen Fredriksen», «Eg gjør så godt eg kan» og «Rolig rock’n’roll». Svein Hovland var produsent på en plate som solgte over 20 000 eksemplarer. Her passer det å nevne at BMG takket nei til Dvergene for andre gang, selv om selskapet var tilnærmet sikret gevinst. Dvergfeberen i Bergen resulterte i at bandet laget sin egen bok. Ned Abels Allé (Eide forlag) kom ut i oktober 1991 med singlen «Abels Allé»/«Dverg år» vedlagt.

Ett år senere sluttet bokens forfatter Bøkenes i bandet. I stedet for å erstatte ham med en ny gitarist, valgte Dvergene å hente inn en mann på tangenter. Yngve Jacobsens inntreden gjorde at Arbeid for trygd (1991) – hvor også blåserrekken Sinte Gamle Menn deltok – var mindre gitardominert enn forgjengerne. Igjen var Svein Hovland produsent og medmusiker, igjen var sangene skrevet av Helge Grønhaug, men salget var noe mindre enn forgjengerne.

I løpet av 90-tallet utviklet Dvergene et nytt konsept parallelt med sine egne komposisjoner: å sette bergenske tekster til noen av de beste sangene til Ray Davies fra The Kinks. Til å hjelpe seg på scenen og i studio inviterte de Frode Alnæs (Dance With A Stranger), og dette ble møtt med ovasjoner både fra publikum og presse. «Sunny Afternoon» ble til «Sol over byen», «Holiday Romance» til «Sidesprang på Os», til og med «You Really Got Me» lot seg synge på bergensk (som «No har du fått meg»).

Til tross for solid håndverk – og Alnæs’ medvirken, ikke minst – tok det mange år fra platen ble unnfanget til den ble utgitt. Da den omsider forelå i 2004, kunne bergensrocken notere seg for enda en klassiker fra bandet som en gang i tiden forsikret sine tilhengere om at de aldri skulle lage plater. 25-årsjubileet ble markert med en 3-spors EP, 25 år med slark i strengene (2005). Thor Inge Stokke tok over som ny trommeslager etter albumet Uten store ord... (2008). Siden 2010 har Dvergene bestått av Helge og Arne Grønhaug, Erling Hjertnes, Willy Korneliussen på trommer og Tom Harry Halvorsen (Saft) på tangenter.

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.