Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Datarock

Velg forbokstav på


2000 -

Bergensbasert popgruppe bestående av Fredrik Saroea (gitar, vokal, keyboards) og Ketil Mosnes (keyboards, bass, programmering). Datarock startet opp som trio i 2000, med Kevin O’Brien som vokalist. Senere samme år fikk de med seg Tom Mæland på keyboards, mens O’Brien sluttet.

Bandet gjorde seg etter hvert bemerket med syntetisk, fengende casiopop og intense, utagerende liveshow. Et kjennetegn er at alle har på seg røde treningsdresser og hopper og danser på scenen. Bandet ga i 2002 ut en skranglete split-single med Stockhaus og en EP ved navn Demo/Greatest Hits (Kaptein Kaliber Records) som inneholdt tre sanger, en musikkvideo og et dataspill.

Året etter kom EPen Computer Camp Love på Éllet Records, etterfulgt av konserter bl.a. på Quartfestivalen og den spanske Sonarfestivalen. Mæland sluttet i 2003 for å satse på sitt støyprosjekt Bad Bikini, og Datarock var lenge en duo med faste livemusikere. Debutalbumet Datarock Datarock (2005) ga de ut på eget selskap, YAP (som står for Young Aspiring Professionals). Det ble solgt i over 7000 eksemplarer.

Apple brukte omslaget og noen av låtene til markedsføringen av iPod Nano, og radiohiten «Fa-Fa-Fa» ble benyttet i en reklamefilm for Coca-Cola. Andre låter har vært å høre i diverse amerikanske TV-serier. Datarock er inspirert av bl.a. Happy Mondays og Talking Heads, og teksten til «True Stories» fra andrealbumet Red (2009) består utelukkende av Talking Heads-låttitler. I likhet med forgjengeren ble Red, som nådde 15. plass på VG-lista, nominert til Spellemannprisen.

Fredrik Saroea har i tillegg til Datarock mange jern i ilden, både som soloartist og klubbarrangør, og han har sunget en duett med Annie («I Will Always Remember You») som ble inkludert på bonusdisken til den amerikanske utgaven av Datarock Datarock. Ketil Mosnes (sønn av musikkjournalisten Terje Mosnes) har et soloprosjekt, Baertur, som albumdebuterte i 2010 med Baertur 1. Han turnerer ikke lenger med Datarock, og har skrevet bøker som Turnéhåndboken (2009) og Øving er for drittband (2011). Sistnevnte handler om Datarock og andre bergensband i miljøet rundt Tellé Records.

På konsertene spiller Fredrik Saroea nå sammen med Adrian Meehan (trommer), Kjetil Møster (saksofon, keyboards) og to medlemmer av Ralph Myerz & The Jack Herren Band: Tarjei Strøm (trommer) og Thomas Larssen (bass). I 2012 sang Saroea på Junkie XLs versjon av Thems «Gloria».

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.