Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Dandy Girls

Velg forbokstav på


1964 - 1969

Popgruppe fra Hønefoss, dannet på realskolen der i 1964 av klassekameratene Inger Tragethon (sologitar, vokal) fra Geilo, Torill Bakken (trommer, vokal, trompet), Marit Hurum (rytmegitar, vokal, altsax) og Anne Skotland (bass, vokal, fløyte).

Dandy Girls var det første norske jentebandet som ga ut plate, og de ble mer kjent i utlandet enn i Norge. Jentene var i starten inspirert av Beatles, Rolling Stones og Shadows. I Oslo vant de en talentkonkurranse og ble oppdaget av Thor G. Norås, som snart ble deres impresario og manager. Han ga dem i oppgave å mime til musikken han hadde skrevet til filmen Broder Gabrielsen (1966), som allerede var innspilt med Lunicks, Nina & Patzy og Green Onions.

I 1966 platedebuterte Dandy Girls med instrumentalsinglen «To You»/«Anne Scott» på Manu Records. Samme år kom oppfølgeren, der den ene låta var barnesangen «Heitan og Håtan», som Hurum og Skotland pleide å synge i bilen på vei til spillejobber. Den andre skulle være en parodi på de såkalt kristelige sangene som «Broder Gabrielsen»-orkesteret framførte og som Dandy Girls hadde mimet til: «Rim-timme-tim» var Dandy Girls’ giftig-søte versjon av skinnhelligheten, skrevet av Norås.

I 1966 spilte jentene også i TV-programmet Pop-Korn, og dro på turné til norske militærleirer. Våren 1967 spilte de i flere europeiske land, bl.a. Sveits, Tyskland og Italia. Men så sluttet Tragethon for å begynne på handelsgymnaset. Hun har siden jobbet bl.a. som knivsmed, skrevet flere bøker og ledet et reiseprogram på TV. Inn kom to jenter som hadde spilt i sveitsiske jenteband: Rosemarie Eggli (gitar, vokal, tenorsax) og Gaby Täuber (keyboards, vokal, trombone). De fem medlemmene trakterte altså hvert sitt blåserinstrument, og kunne tilby konsertarrangørene sitt eget soulshow.

Denne mer rocka utgaven av Dandy Girls dro i desember 1967 til Asia, hvor de tilbrakte det neste året med å spille i Iran, Thailand, Indonesia, Taiwan, Filippinene og Japan. Norås var reiseleder. Men i april 1969 var Dandy Girls lei av all reisingen og ble oppløst. De har aldri holdt noen gjenforeningskonsert. Man kan lese mer i detalj om deres eventyrlige karriere i nummer 28 av det amerikanske musikkbladet Ugly Things (der Norås forteller sin historie) og i Marta Breens bok Piker, vin og sang – 50 år med jenter i norsk rock og pop (2006).

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.