Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Dag Frøland

Velg forbokstav på

Dag Frølands ''Vi grånende vidunderbarn'' (1981) var en nyutgivelse av ''Klovnerier'' fra 1979, en samling sanger fra bl.a. revyen ''Kjære landsmenn''
Dag Frølands ''Vi grånende vidunderbarn'' (1981) var en nyutgivelse av ''Klovnerier'' fra 1979, en samling sanger fra bl.a. revyen ''Kjære landsmenn''


16.09.1945 - 26.01.2010


Dag Hallkjellsvik Nesset Frøland, revyskuespiller, forfatter og teatersjef, 16.09.1945–26.01.2010, født i Volda, oppvokst i Aurdal og Oslo. Han debuterte i radio som syvåring, og på plate i 1956 som Lille Dag med «Cowboy-Trall»/«Lille Ann-Mari fra Haukeli». Som tenåring var han besatt av revymiljøet, og oppsøkte tidlig bl.a. Lalla Carlsen for å lære.

Han fikk sine første revytekster fremført på Edderkoppen i 1962, samme år som han scenedebuterte. I 1967 spilte han inn singlen «Du ska få en dag i mårå»/«Det svundne i rosa», og hans medvirkning på mini-LP-platen Rolf Just Nilsen forteller (1968) med «La oss leke Daktari» ble et lite gjennombrudd. Som revyforfatter slo han igjennom med «Brød og sirkus» (om Einar Gerhardsen) for Leif Juster i Chat Noir-revyen Sånn er det blitt (1971). Han var også medforfatter på gigantsuksessen Kjære lille Norge (1972), som ble filmatisert.

Året etter slo han igjennom som revyskuespiller i Einar Schankes Gledeshus, som også ble film og utgitt på dobbelt-LP. I 1976 presenterte han sin første egne revy på Chat Noir, nå både som revysjef, iscenesetter og hovedforfatter. Kjære Landsmenn ble en stor suksess, ikke minst fordi den var Elisabeth Grannemans come-back etter fem års «landflyktighet» på Stord. Hun og Arve Opsahl var fast medvirkende i alle hans nesten årlige revyer til og med Kanal Frøland (1989).

Han introduserte også Kari Svendsen, Mari Bjørgan og Mari Maurstad på revyscenen, ved siden av etablerte navn som Leif Juster, Sølvi Wang, Kirsti Sparboe og Inger Lise Rypdal. Frøland deltok selv i de fleste av revyene, som med unntak av én sesong på Chateau Neuf, ble spilt på Chat Noir. Han benyttet seg i hovedsak av allerede eksisterende melodier som grunnlag for tekstene sine.

Frøland sang inn en del av revyvisene sine på platene Klovnerier (1979) og Levende lys (1981). «Levende lys», en hyllest til kvinner i fredsmarsj, ble en ordentlig slager i en innspilling med Hanne Krogh, selv om Frøland forsøkte å nekte henne å synge den. På 90-tallet var han i en periode aktiv som skarp petitjournalist i Oslopressen, og han ga ut platen Fra den vakre til den vise (1996). I årene etter syntes Frøland å sky offentlighetens lys, selv om han en tid ble observert i Oslos gater med blått helskjegg.

Etter denne perioden vendte han tilbake til det offentlige liv, og var et yndet intervjuobjekt og en hyppig premieregjest i hovedstadens revy- og showliv frem til sin død. I 2005 takket han nei til Kongens fortjenstmedalje i gull, og året etter hadde han noen solopptredener.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.