Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Cutting Edge

Velg forbokstav på

Som Norges beste fusion/funkjazz-band på 80-tallet gjorde Cutting Edge en rekke plater og spilte i tillegg på en masse andres, her med ''Our Man In Paradise'' (1984)
Som Norges beste fusion/funkjazz-band på 80-tallet gjorde Cutting Edge en rekke plater og spilte i tillegg på en masse andres, her med ''Our Man In Paradise'' (1984)

Jazz-rock band, startet i 1981 i Oslo av Morten Halle (sax), Knut Værnes (gitar), Edvard Askeland (bass), Rune Klakegg (piano/synth) og Frank Jakobsen (trommer). Den musikalske ideen deres var å lage improvisert musikk ved hjelp av groovene i rocken og åpenheten i jazzen.

På forbausende kort tid hadde gruppen et godt repertoar, og en av de første jobbene var på EBU-jazzfestivalen i selskap med jazzeliten i Europa. Etter turnering i Norge spilte bandet inn sin første LP i 1982, med Jan Erik Kongshaug som produsent. Den ble nominert til Spellemannprisen.

Bandet ble en hit på norske klubber, og de ble invitert på en fire ukers turné i Storbritannia som ble avsluttet med en ukes engasjement på legendariske Ronnie Scott’s i London. Denne turneen ble på mange måter et vendepunkt for gruppen; de var på høyden av karrieren, men begynte å merke slitasjen. LP nr. 2 ble til i 1984, og her ble det brukt mer tid på det produksjonstekniske enn på den første platen, som ble spilt inn på et par dager. Frank Jakobsen sluttet og ble erstattet av 17 år gamle Stein Inge Brækhus.

Jan Eggum tok initiativ til et samarbeid med gruppen, og resultatet ble turnévirksomhet og Eggums LP E.G.G.U.M., som kom i 1985. Våren 1986 spilte de inn Duesenberg, også denne en stram studioproduksjon. Under bandets siste turné i Nord-Norge var det slutt, og bandet ble oppløst. Gruppen kom sammen igjen for en del spillejobber i 2002.


Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.