Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

The Cool Cats

Velg forbokstav på

25.10.1958 - 03.10.1967

The Cool Cats 1963
The Cool Cats 1963

The Cool Cats ga ikke ut – eller solgte – like mange plater som Beatnicks, Vanguards eller Pussycats, men de nøt like stor respekt som disse både blant musikere og publikum, og fortjener å bli nevnt i samme åndedrag som disse 60-tallsgruppene. The Cool Cats var utmerkete musikalske ambassadører for sin samtid, både hva musikalske ferdigheter og musikalsk uttrykk angår.

The Cool Cats ble startet som skiffle-band i Bærum 25.10.1958, i den verste rock’n’roll-tida. Kjernen i bandets første besetning var norsk-amerikaneren Jan Rohde, som sang, og gitaristene Tor Møkleby, Morten Kolstad og Erik Garthus. Et halvt år senere kom Eirik Wangberg med i bandet. Han hadde lyst på en bassgitar, noe han hadde hørt om, men aldri sett. Den eneste muligheten var å bygge en sjøl. I påsken 1959 gikk turen til Uddevalla i Sverige på scooter for å kjøpe strenger, og få målt opp avstanden mellom båndene. Den ferdige bassgitaren fungerte.

Deres første single hadde Rohde som vokalist på låtene «It Takes A Worried Man» og «Lotta Lovin». Den kom i 1959, og det skulle faktisk gå over fem år før den neste ble utgitt. The Cool Cats ble tidlig på 60-tallet et shadowsband som så mange andre, men etter at Beatles-bølgen skylte inn over Norge, begynte også de å synge. Medlemmer kom og gikk – og innen The Cool Cats ble oppløst i 1967, hadde de hatt mer enn et dusin forskjellige besetninger. Svært mange av medlemmene fikk klengenavn. Erik «Titte» Foss Jensen (gitar), Erik «Fager» Fagerhøi (bass) og Ole A. «Skinny» Sørli (sang, gitar, orgel) var alle stabile faktorer, og gitaristen Paul «Hetta» Karlsen kom med i oktober 1965. Han spilte med hette over hodet den første tida, slik at ingen skulle vite hvem han var, derfor dette klengenavnet. Sørli og Karlsen var med til siste slutt. Andre legendariske medlemmer var trommeslageren «Guggen» Tøraasen (Erik Gunnar Tøraasen), som senere begynte i Kjell Karlsens Orkester, og ble etterfulgt av Ole Jacob «Jacken» Edna (Mojo Blues, Blue Secrets).

I 1964 kom single nr. to, «Poison Ivy»/«I’m A Hog For You», mens det deretter kom én single per år. «Mother-In-Law»/«Somebody Help Me» kom i 1965. Året etter slapp de en norsktekstet single, «Truls», med «Bamsens fødselsdag» på baksida. Dette var vel så mye humor som rock, og ble til fordi bandet ikke ville synge seriøst på norsk, noe plateselskapet forlangte. The Cool Cats var redde for å bli assosiert med mer søtsuppelignende musikk. I 1967 kom bandets siste single, «Machines», med «I Love You So» på baksida. Bandets musikalske repertoar på midten av 60-tallet var svært variert. Mørke Yardbirds-låter som «Still I’m Sad» gikk side om side med gladlåter som «A Taste Of Honey», de spilte «Penny Lane» og «Yesterday» av The Beatles, og de hadde ikke lagt Shadows-bølgen helt på hylla heller. Måtte de, så kunne de spille instrumentallåten «Amorada». Dessuten var de et av de første bandene som reklamerte med at de brukte orgel på scenen – dette var noe som hjalp til å trekke folk – men noe gjennomsnittlig danseorkester var The Cool Cats langt i fra. De var et rockeband, både musikalsk og utseendemessig. Punktum.

Etter en Danmark-turné ble bandet oppløst 3. oktober 1967, hovedsakelig av økonomiske årsaker. Paul Karlsen gikk videre med bandet Happie, for så å gjøre seg bemerket som arrangør av Kalvøyafestivalen (1971–97). Ole A. Sørli startet senere plateselskapet NotaBene og var manager for bl.a. Dollie de Luxe. Han døde i 2009. Eirik Wangberg gjorde karriere som lydtekniker i USA, og jobbet bl.a. med Paul McCartney og Diana Ross. The Cool Cats holdt gjenforeningskonserter i 1980 og 1982 – med Jan Rohde.

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.