Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Clawfinger

Velg forbokstav på

1990 -

Svensk/norske Clawfinger slo igjennom med et brak med singlen «Nigger» fra debutalbumet ''Deaf Dumb Blind'' (1993)
Svensk/norske Clawfinger slo igjennom med et brak med singlen «Nigger» fra debutalbumet ''Deaf Dumb Blind'' (1993)

Svensk/norsk rapmetal-band, startet i 1989 av svenskene Zak Tell (vokal) og Jocke Skog (keyboards) og nordmennene Erlend Ottem (gitar) og Bård Torstensen (gitar).

Torstensen og Ottem var med i heavy metal-bandet Theo fra Arendal. Med Theo kom de til Stockholm for å satse, men bandet ble oppløst. Torstensen og Ottem måtte ta annet arbeid, og begynte å jobbe på sykehus, hvor de traff Zak Tell. Clawfinger knalldebuterte med albumet Deaf Dumb Blind i 1993, og hadde en kjempehit med «Nigger».

Tekstforfatter Tell hadde antidop og antirasisme som et gjennomgangstema i tekstene på de første platene – dette fikk bandet svi for av kritikere som mente at de var for politisk korrekte, de fikk kjeft av svarte amerikanere, og de opplevde å bli brukt av rasister («Nigger»). I 1995 nådde Clawfinger Topp 15 i Norge med både singlen «Pin Me Down» og albumet Use Your Brain. Bandet forsøkte mot slutten av tiåret å tilegne seg elementer fra andre genrer, uten å miste sitt særpreg.

Clawfinger har et stort publikum over hele Europa, og har siden debuten turnert på kontinentet gjentatte ganger. Bandet har solgt over en million album. Ottem sluttet i 2003.

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.