Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Christian Ingebrigtsen

Velg forbokstav på

Etter en rekke hitsingler, bl.a. med Maria Arredondo, kom Christian Ingebrigtsens første soloalbum, ''Take Back Yesterday'', ut på tampen av 2003
Etter en rekke hitsingler, bl.a. med Maria Arredondo, kom Christian Ingebrigtsens første soloalbum, ''Take Back Yesterday'', ut på tampen av 2003

Christian Ingebrigtsen ble etter audition sammen med 2500 andre gutter medlem av A1 i 1999. «Be The First To Believe» var deres debutsingle
Christian Ingebrigtsen ble etter audition sammen med 2500 andre gutter medlem av A1 i 1999. «Be The First To Believe» var deres debutsingle

25.01.1977 -

Vokalist, komponist og multi-instrumentalist, f. 25.01.1977, fra Siggerud utenfor Oslo. Gjennom sitt virke i gruppen A1, som låtskriver og produsent for andre artister, og ikke minst med sine egne plateutgivelser, har Christian Ingebrigtsen plassert seg som et av de mest suksessrike norske navn i nyere tid. Hans evne til å komponere iørefallende, salgbare popmelodier, kombinert med suksessen, gjør at han trygt kan omtales som en av Norges ledende artister.

Christian Ingebrigtsen er bokstavelig talt født inn i musikkbransjen. Hans far er Stein Ingebrigtsen, og han var ikke mer enn tre år gammel da han ble med sin far på turné. Han begynte med fiolintimer som seksåring, og fortsatte med piano og gitar. På skolen fordypet han seg i musikk og drama mens han spilte piano i den lokale kirken. På gutterommet laget han egne kassetter som han ga til foreldrene.

Christian begynte å skrive egne låter i 16-årsalderen. Han dro som utvekslingsstudent til Kentucky i 1994, og engasjerte seg der i musikaler, talentkonkurranser og konserter. Før han dro hjem igjen til Norge, ble han tildelt delstatens høyeste utmerkelse, Kentucky Colonel, en ære han deler med storheter som Bing Crosby og Winston Churchill.

Christian Ingebrigtsen ble en av de første norske studentene som fikk plass på talentskolen Liverpool Institute for Performing Arts (LIPA) i 1996, hvor han studerte låtskriving og produksjon. Høsten 1998 var han en av 2500 gutter som stilte til prøveuttak til et nytt, britisk boyband. Han ble anbefalt av manager Tim Burns, og ble den tredje av i alt fire gutter som ble plukket ut til A1.

A1 fikk platekontrakt med Sony Music (på etiketten Columbia) i februar 1999 og debuterte fire måneder senere med singlen «Be The First To Believe». Den klarte å nå opp til sjette plass på de britiske hitlister, mens oppfølgeren «Summertime Of Our Lives» nådde femte plass. Nå var A1 etablert som boyband, og det store gjennombruddet fulgte senhøsten 1999 med «Everytime» (3. plass). Albumet Here We Come, utgitt i november 1999, solgte til platina i Storbritannia. Sensommeren 2000 nådde endelig A1 toppen av den britiske singlelisten. Ironisk nok skjedde det med en versjon av «Take On Me», som a-ha hadde fått sitt gjennombrudd med 15 år i forveien. A1 klarte å oppnå enda større suksess med «Take On Me» enn a-ha både i England og Norge. «Same Old Brand New You» ble en ny listetopper i England, mens albumet The A List fra november 2000 sørget for et nytt platinatrofé.

Innimellom hektiske dager med A1 rakk Christian å hjelpe sin far med en ny innspilling: «Himmelsendt» ble komponert av far og sønn i fellesskap, og er inkludert på farens samleplate Edelstein (2001). 2001 åpnet med at A1 ble utnevnt til Årets nykommer under Brit Awards (tilsvarende Spellemannprisen i Storbritannia). «No More» var den aktuelle singlen da gruppen skulle gjennomføre en triumferende tur til Singapore tidlig på våren. Suksessen ble fullstendig overskygget av en tragedie som utspant seg under en platesignering i Jakarta, der fire ungdommer mistet livet i trengselen. A1 vurderte å gi seg, men ble overtalt til å fortsette av tilhengere og management.

«Caught In The Middle» ble en ny millionselger i England før jul 2001. Albumet Make It Good, utgitt i mai 2002, var første gang gruppen fikk lov til å spille alle instrumentene selv på plate, men lykken var kortvarig: Fem måneder senere takket Paul Marazzi for seg, og selv om A1 bedyret at de ville fortsette som trio, var bandet mer eller mindre oppløst da julen kom. De tre gjenværende medlemmene – Mark Read, Ben Adams og Christian – holdt en siste konsert på Hallingmarken i juni 2003.

I august 2009 kunngjorde de tre imidlertid at de skulle gjenforenes som A1. I desember holdt de en rekke konserter på Christiania Teater i Oslo, og i 2010 kom albumet Waiting For Daylight. Det ble ingen salgssuksess i andre land enn Norge, hvor det nådde Topp 15 – i likhet med singlene «Don’t Wanna Lose You Again» (2. plass i norsk Grand Prix), «In Love And I Hate It» og «Take You Home». Oppfølgeren Rediscovered (2012) debuterte på 17. plass.

Christian Ingebrigtsen startet sin solokarriere i februar 2003 med «In Love With An Angel», en duett med Maria Arredondo. De to artistene hadde møtt hverandre under en opptreden på Hallingmarken i juli 2000, og deres første duett sammen ble en kjempehit. Christian fulgte opp med «Things Are Gonna Change» i mai 2003. Singlen gikk rett inn på første plass. «Take Back Yesterday» ble en radiohit i november, og la et godt grunnlag for Christians første soloalbum, som ble utgitt 27. desember 2003. Take Back Yesterday lå blant de ti mest solgte platene i Norge i to måneder. Singlen «Can’t Give Up» greide én uke på Topp 20 i 2004.

De neste soloalbumene, Paint Christmas White (Frelsesarmeens juleplate for 2006) og The Truth About Lies (2007), nådde bare Topp 30. I 2009 spilte han rollen som Marius i Oslo Nye Teaters oppsetning av musikalen Les Misérables. Christian har deltatt i norsk Melodi Grand Prix en rekke ganger: Som komponist: «Eastern Wind» i 2008 (framført av Torstein Sødal), «Sweeter Than A Kiss» i 2009 (framført av Charite) og «Somewhere Beautiful» i 2012 (framført av Nora Foss Al-Jabri). Som både utøver og komponist (sammen med A1): «Don’t Wanna Lose You Again», som endte på 2. plass i 2010.

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.