Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

CC Cowboys

Velg forbokstav på

1989 -

CC Cowboys, første utgave, med sangen «Barnehjemmet Johnny Johnny»
CC Cowboys, første utgave, med sangen «Barnehjemmet Johnny Johnny»

CC Cowboys anno 2003 med singlen «Lyst», Magnus Grønneberg, Jørn Christensen, Agne Sæther og Per Vestaby
CC Cowboys anno 2003 med singlen «Lyst», Magnus Grønneberg, Jørn Christensen, Agne Sæther og Per Vestaby

Rockeband fra Fredrikstad, startet i 1989. Vokalist, gitarist og låtskriver Magnus Grønneberg hadde musikalsk fortid i bandet Feedback. De andre medlemmene var bror og bassist Anders Grønneberg, trommeslager Agne Sæther og gitarist og Gibsonfanatiker Trond Berg. Navnet CC Cowboys tok de fra en låttittel av det svenske bandet Imperiet.

CC Cowboys kom som en vind inn i norsk rockemiljø våren 1990, og ble en sensasjon over natten. De hadde bare spilt et halvt dusin konserter lokalt før de ble oppdaget av plateselskapet BMG. Musikalsk var de litt countryinspirert, og hadde flere likhetstegn med Creedence Clearwater Revival. Så sterkt at de til og med brukte et bilde av CCR på en bandplakat. Ifølge Magnus Grønneberg var de også hekta på 80-tallets amerikanske gitarrockbølge.

Debutalbumet ble en knallsuksess, og solgte 70 000. Både singler og album nådde opp på VGlista, låten «Harry» var årets russehit. De fikk Spellemannprisen for årets nykommer. Anders Grønneberg spilte også på hiten «Barnehjemmet Johnny Johnny» og albumet Rock’n’roll ryttere før han sluttet i 1992, og ble siden kulturjournalist og musikkanmelder i Dagbladet. Håvard Eidsaunet (tidl. Bjelland) fra Heyday! kom inn som ny bassist før albumet Tigergutt (1992), mens Jon Terje Rovedal var assosiert medlem på keyboards og trekkspill på CC Cowboys’ fire første plater.

Bandet har også vært backingband for andre artister. I TV-programmet Rondo akkompagnerte de Kari og Ivar Medaas, dessuten besørget de backingen for alle artistene (unntatt Sidsel Endresen) til albumet Hadde månen en søster... Cohen på norsk, som ble utgitt av Kirkelig Kulturverksted i 1993.

CC Cowboys nådde Topp 10 på VG-lista med singlene «People In Motion» (Saft hadde originalen) i 1993 og «Når du sover» i 1994. Trond Berg sluttet sommeren 1996, og ble erstattet av Kjetil Melkersen (Rambelins). CC Cowboys bestemte seg like etter for å ta en pause. I 1998 kom det superselgende samlealbumet Ekko, samtidig med at bandet la ut på en (lang) avskjedturné. Magnus Grønneberg startet deretter på en solokarriere, og utga to album, Helt Grønn (2000) og Wildenvey (2001), begge produsert av Jørn Christensen. Eidsaunet ble med i The Cornflakes.

I 2003 ble det dannet et nytt CC Cowboys, med Magnus Grønneberg og Sæther fra det opprinnelige bandet, og Per Vestaby (bass) og Jørn Christensen (gitar) – begge tidligere i bl.a. Mercury Motors, Can Can og Young Neils – som nye medlemmer. De har hatt suksess med alle sine album fra og med Lyst (2003), og hits med «Kom igjen» (2007) og «Kanskje du behøver noen» (2009).

På Svalbard uten strøm (2007) er et akustisk livealbum. Det inkluderte en DVD med en dokumentar om innspillingen på «Huset» i Longyearbyen. Siden 2009 har CC Cowboys vært forsterket live med Kyrre Fritzner (Rambelins) på keyboards og gitar. Iblant bidrar også Hanna-Maria Grønneberg på vokal, hun sang duett med faren Magnus på «Bare du» – førstesinglen fra Innriss (2011).

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.