Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Cato Sanden

Velg forbokstav på

Cato Sandens første soloplate ''Cato Sanden'' (1984), ble spilt inn i Grieghallen studio i Bergen
Cato Sandens første soloplate ''Cato Sanden'' (1984), ble spilt inn i Grieghallen studio i Bergen

20.02.1954 - 03.05.2005

Vokalist, gitarist, komponist og produsent, 20.02.1954–03.05.05, fra Bergen.

Cato Sanden bidro i sterk grad til at countrymusikken ble akseptert i Norge på 80-tallet. Han var en av drivkreftene i Flying Norwegians, mottok to Spellemannpriser for egne plater, og var produsent for en rekke artister fra både innog utland. Cato Sanden var med på å starte Flying Norwegians i 1974. Han sluttet to år senere, men kom i 1978 tilbake en periode, før han valgte å ta seg en pause fra det aktive turnélivet.

Etter noen år med forskjellige lokale band – deriblant Kystbandet, som han laget en single med – sikret han seg kontrakt med Plateselskapet som soloartist. Debuten Cato Sanden fra 1984 ga ham Spellemannprisen, mens oppfølgeren Living Today gjorde ham landskjent, takket være låten «Let’s Go For Freedom». Albumet gikk helt opp til 2. plass på VG-lista.

Oppfølgeren Once A Hero ble produsert av Åge Aleksandersen, og ga Sanden Spellemannprisen for andre gang. Etter den norskspråklige Skål for dette landet (1989), som ble nominert til Spellemannprisen, dro Sanden til Nashville for å starte et samarbeid med den amerikanske countryartisten Laurie Lewis. Det viste seg at de var i slekt, og de første musikalske fruktene fra samarbeidet ble inkludert på albumet My Country.

Neste utgivelse var en samleplate, der Hilde Heltberg deltok på den ene av to nye innspillinger. De to gjorde også en duett, «Sang til månen», på hyllestalbumet til Åge Aleksandersen, Æ. Sandens kontrakt med Plateselskapet gikk ut i 1993, og han valgte å gi ut sin neste plate på eget selskap. Med seg på New Steps (1993) hadde han tre av sine gamle makkere fra Flying Norwegians: Rune Walle, Jarle Zimmermann og Gunnar Bergstrøm. Dette ga spiren til en gjenforening av det legendariske countryrockbandet. Sanden var med på gjenforeningen av Flying Norwegians i 1994, og brukte mye av de tre neste årene til konserter og plateinnspilling med dem.

Etter 1997 satset han igjen som soloartist, nå med engelskmannen Michael J. Smith som fast tekstforfatter. Parallelt med dette jobbet han som produsent og låtskriver for andre artister i sitt studio på Askøy utenfor Bergen. Blant hans mange klienter var Bjørn Jens, Edel Ellingsen, Vassendgutane (som produsent) og OJ Hanssen. Han døde av et hjerteinfarkt hjemme på Askøy 3. mai 2005, dagen etter en gjenforeningskonsert med Flying Norwegians.

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.