Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Cato Salsa Experience

Velg forbokstav på

1998 -

Rockeband fra Oslo, startet i januar 1998. Den opprinnelige filosofien bak bandet var å ha det gøy, og Cato Salsa Experience er et morsomt band, både på scenen og på plate. Deres blanding av garasjerock og tidlig 70-tallsrock, ispedd overtoner fra britisk 60-tallsrock à la The Kinks, utgjør en usedvanlig sjarmerende blanding, som ikke bare nordmenn har fått øyne og ører opp for.

Bandmedlemmene i starten var Jon Riise alias Jon R. Lugar på trommer, Christian Engfelt alias Francis Moon på bass, Cato Thomassen alias Cato Salsa på gitar og sang og Even Alfheim alias Fuzz Delay på ymse instrumenter. Sistnevnte var med kun et års tid, etter de første tre spillejobbene kom Nina Bjørndalen (under kunstnernavnet Nina Delay) med på orgel og maracas i stedet for ham. Hun hadde tidligere vært vokalist i Tønsberg-bandet Planet Bee. Cato Salsa Experience debuterte med et 10-tommers vinylalbum i 1998. Det finnes også på MC med ett ekstra spor, og denne kassetten endte opp hos en tysk bookingagent – med en ti dagers tysklandsturné som resultat.

Albumet A Good Tip For A Good Time (2000) fikk god mottakelse både i Norge og i utlandet, og resultatene lot ikke vente på seg. Tilbudene hopet seg opp, både på turné- og platefronten, og med årene har det blitt mange utenlandsturneer – i land som Tyskland, Danmark, Sverige, Østerrike, Frankrike, USA (sammen med The Soundtrack Of Our Lives), Japan, Canada og Australia. Ikke dårlig for et band som bare skulle ha det moro.

The Fruit Is Still Fresh ble utgitt sommeren 2003, omtrent samtidig med at Nina Bjørndalen sluttet. Hun ble etterfulgt av Bård Everstad, som spiller både gitar og elektrisk piano. Bandets samarbeid med den norsk-svenske jazztrioen The Thing og den amerikanske frijazzsaksofonisten Joe McPhee resulterte i et minialbum med opptak fra Kongsberg Jazzfestival i 2004, og et studioalbum fra 2007 der de kalte seg Two Bands And A Legend.

Cato Salsa spilte gitar på Madrugadas avskjedsturné i 2008, og er nå med i Sivert Høyems liveband. Han er også en anerkjent produsent, bl.a. for Vidar Vang og Brut Boogaloo, der han selv spiller keyboards. Han var dessuten med i supergruppen O.S.A. (se artikkelen om HGH).

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.