Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Carl Mathisen

Velg forbokstav på

Trekkspilleren Carl Mathisen var med på den første grammofon­innspillingen i Norge i desember 1904
Trekkspilleren Carl Mathisen var med på den første grammofon­innspillingen i Norge i desember 1904

25.09.1870 - 1933

Trekkspiller, 25.09.1870–1933, født i Holmsbu i trekkspillfylket Buskerud. Allerede i 1890-årene var Mathisen kjent over store deler av Norge, og må regnes som 1800-tallets trekkspillambassadør her hjemme, sammen med Jens Larsen fra Stavanger og Gerhard Gulbrandsen fra Oslo.

Sammen med fetteren Edvard Hansen turnerte han rundt i landet, og opptrådte bl.a. for Kong Oscar 2 og for det danske kongehus. Carl og Edvard dro også på Amerika-turné før århundreskiftet, en turné som skulle inspirere Carl til å emigrere noen år senere. Da den første grammofoninnspillingen i Norge fant sted i desember 1904, var Carl Mathisen på plass.

Han spilte inn seks platesider, bl.a. sine egne komposisjoner «Norsk bondevals», «Norsk rheinlender» og «Tag den med ro», i tillegg til å akkompagnere revysangeren og komikeren Adolf Østbye på en av norsk grammofonhistories mest solgte plater i den akustiske perioden: «Bal i Hallingdal».

I 1906 emigrerte familien Mathisen til Amerika, der han slo seg ned som farmer i Ray i Nord-Dakota. Trekkspillet var med, og han spilte ofte til dans med sitt enmannsorkester. Carl sluttet som farmer omkring 1920, og kjøpte en kafe i Ray, som ble hans levebrød på eldre dager.

16 innspillinger for GC og Pathé er kjent, og mest kjent er hans komposisjon «Norsk Bondevals». Valsen spilles den dag i dag, nå mest kjent i Norge som «Mattis-valsen» og i Sverige som «Norska valsen». I tillegg har han gjort fonografinnspillinger i Amerika for Edison og Victor. Han er biografert i boken Norges første trekkspillkonge Carl Mathisen fra Holmsbu (Vanberg, 1988).

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.