Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Bøhren & Åserud

Velg forbokstav på

09.06.1951 -


Bøhren/Åserud har komponert musikken til en rekke norske filmer, bl.a. ''Orions Belte'' av Ola Solum og ''Søndagsengler'' av Berit Nesheim, som ble Oscar-nominert
Bøhren/Åserud har komponert musikken til en rekke norske filmer, bl.a. ''Orions Belte'' av Ola Solum og ''Søndagsengler'' av Berit Nesheim, som ble Oscar-nominert


Geir Bøhren (f. 09.06.1951) og Bent Åserud (f. 05.04.1950) er kanskje Norges mest benyttete komponistpar de siste 25 årene innen film, samt radio-og TV-serier.

De startet sin musikalske løpebane med gruppen Junipher Greene i januar 1966, og hadde sin siste spillejobb med bandet høsten 1983. Begge musikerne skaffet seg en solid skolering underveis; de tok eksamen ved Musikkhøgskolen i Oslo i 1977, og begynte å skrive musikk for film og fjernsyn tidlig på 80-tallet.

Det begynte med filmen Destination Paradise i 1981, fortsatte med Hockeyfeber året etter, og siden har det blitt mer enn 30 spillefilmer. Gjennombruddet kom i 1985 med musikken til Orions belte. Andre filmer som har nytt godt av deres musikk, er bl.a. Hud, Kvite­ bjørn Kong Valemon, Krigerens hjerte, Søndags­engler, Isslottet og 37 ½. Nærmere et dusin av deres filmsoundtracks er utgitt på plate.

Duoen har også laget musikken til utallige fjernsynsproduksjoner, bl.a. Svarte penger, hvite løgner og Jul i Blåfjell. Det mest kjente musikkstykket deres er nok likevel den offisielle TV-fanfaren til OL på Lillehammer i 1994. Komponistparet har en egen evne til å understreke, underbygge og skape dramatikk uten å forstyrre handlingen i filmen.

Bøhren/Åserud har da også mottatt atskillige utmerkelser for sitt virke, bl.a. for Orions belte (Amanda for beste filmmusikk i 1985 og Filmkritikerprisen i 1986), den belgiske prisen The Impact of Music on Film (Isslottet, 1988), Aamotstatuetten, Norsk Films ærespris i 1992, Spellemannprisen i 1999 og Edvardprisen i 2001.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.