Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Bjørn Torske

Velg forbokstav på

Bjørn Torskes plate ''Nedi Myra'' (1998) fikk mange gode kritikker, og han fulgte pent opp med ''Trøbbel'' (2001), som ga ham både Alarm- og Spellemann-nominasjon
Bjørn Torskes plate ''Nedi Myra'' (1998) fikk mange gode kritikker, og han fulgte pent opp med ''Trøbbel'' (2001), som ga ham både Alarm- og Spellemann-nominasjon

04.01.1971 -

DJ, produsent og technomusiker, f. 04.01.1971 i Tromsø.

Bjørn Torske var sammen med bl.a. Geir Jenssen (Biosphere) og Per Martinsen (Mental Overdrive) sentral i det fruktbare elektroniske musikkmiljøet rundt Brygga Radio i Tromsø på slutten av 80-tallet. Han jobbet som DJ og radiovert, og eksperimenterte i lang tid med elektronisk musikk før han platedebuterte i 1991 på samleren TOS, utgitt på belgiske SSR. Samleplaten besto av musikk fra Tromsøs technomiljø, og Torske bidro med ett spor som Radical Buzz (sammen med Ole Mjøs fra bl.a. Those Norwegians) og ett solospor under navnet Alegria.

Samme år slapp Torske og Mjøs, denne gang kamuflert som Ismistisk, Bonus Bouncers EP på nederlandske Djax. I løpet av de neste årene var Torske involvert i flere Tromsø-konstellasjoner og deltok på en rekke utgivelser. Sammen med Mjøs og Rune Lindbæk utgjorde han trioen Open Skies, som ga ut en 12-tommer med hard breakbeat kalt Deep In Your Eyes på britiske Reinforced Records i 1992. De ga også ut et par 12-tommere under navnet Volcano, et eksempel på tidlig norsk techno som knapt ble lagt merke til i hjemlandet, men høyt verdsatt i England og BeNeLux-landene. Volcanos housesingle More To Love fra 1994 ble en Top 40-hit i England.

I 1992 flyttet Torske fra Tromsø til Bergen, hvor han begynte å jobbe med sitt debutalbum, nå som soloartist under navnet Ismistisk. Platen Remain kom i 1995 på nederlandske Djax Records, og inneholdt stram og kjølig techno. Til tross for en mengde utgivelser i utlandet, var fortsatt Torske relativt ukjent i Norge frem til utgivelsen av Nedi Myra; hans første plate under eget navn. Platen ble utgitt av britiske Ferox Records i 1998, og plutselig våknet norske medier og flesket til med radiospilling og lovord.

Platens dype, funky house ble toneangivende i det elektroniske musikkmiljøet i Bergen, og sammen med f.eks. Kai Mæland alias DJ Kahuun og Tore «Erot» Kroknes, var Torske en viktig eksponent for den myke, småorganiske technoen som kjennetegnet klubbmiljøet i Bergen på slutten av 90-tallet. Etter Nedi Myra ga Torske ut flere singler på ulike plateselskap. Av disse er det verdt å nevne to split-singler han gjorde sammen med Erot, Jeg vil være Søppelmann på den svenske labelen Svek, og utgivelsen som markerte oppstarten av Tellé Records i 1998, In Disco.

Med sin tredje soloplate, Trøbbel, fra 2001, nærmet Bjørn Torske seg mer lyttervennlig techno, selv om dyp bass, mye perkusjon og forsiktig funk fortsatt sto i sentrum. På Trøbbel lekes det med genre og skurrende detaljer innimellom de seige houselåtene. For Trøbbel ble Torske nominert til både Alarm- og Spellemannprisen.

Feil knapp (2007) ble betegnet som en blanding av typisk Torske-dub, varm og melankolsk house, knirkete elektronika og seig disco. Han brukte mer akustiske lyder på Kokning (2010), som ble nominert til Spellemannprisen. Bjørn Torske har også gitt ut to 12-tommere under navnet Krisp: Footnote (1996) og Farlige Fiffus (2001). Og under navnet Sex Tags Mania har han gitt ut 12-tommerne As’besto (2006), Kan jeg slippe? (2008) og Percussion Mix (2011).


Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.