Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Bjørn Rønningen

Velg forbokstav på

31.12.1937 -

Forfatter og komponist, f. 31.12.1937 i Bærum. Han er en kjent forfatter av rim, regler og sanger for barn og har utgitt over 40 barnebøker, som regel illustrert av Vivian Zahl Olsen. Hennes tegninger er også uløselig knyttet til TV-serien og bokserien (i 15 bind) om Fru Pigalopp, som ble akkompagnert av Rønningens egne sanger. Tittelmelodien er sær­lig kjent fra en innspilling med Hilde Rønningen.

Han hadde sitt livs suksess med TV-serien Jul i Skomakergata (1980), NRKs gjennom tidene desi­dert mest populære barneserie. Platen, med Henki Kolstad og Nora Brockstedt som de viktigste artistene, har vært en årlig bestselger siden den kom ut. Den selger særlig godt når NRK velger å bruke klassikeren som adventskalender. Serien var en av de første NRK-­produksjonene som ble lansert på DVD, og finnes også som dataspill.

Rønningen har særlig arbeidet godt med Kåre Grøttum som arrangør, og har overlatt komponerin­gen til Grøttum på den hyggelige LPen Lange herr Streng og strenge herr Lang (1981), der Anne Marit Jacobsen leser rim, regler og dikt av Rønningen mens Kirsti Sparboe og Rolf Just Nilsen syn­ger visene.

Han ble nominert til Spellemannprisen for sin musikk til barneplatene Kom så synger vi litt (1973) og Familien spøk og andre barneviser (1984; m/Ninette, Ellen Nikolaysen og Jan Thoresen).

Ridder Jonatann og dragen Plaque (1978) var et musikalsk eventyr for barn skrevet av Rønningen på oppdrag fra tannpleieprodusenten Jordan. Erling Bonde delte jobben som vokalist med Anne Lise Gjøstøl, og Arne Bang-Hansen var fortelleren. Gjøstøl, Bonde og Tom Mathisen bidro dessuten til til albumet Smule, smale smileviser (1980), som var basert på Rønningens barnebok fra 1978.

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.