Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Bjørn Berge

Velg forbokstav på

23.09.1968 -

Bjørn Berge er kjent for å lage versjoner av andres sanger, ''Bag Of Nails'' (2000) har bl.a. sanger av Beck og Led Zeppelin.
Bjørn Berge er kjent for å lage versjoner av andres sanger, ''Bag Of Nails'' (2000) har bl.a. sanger av Beck og Led Zeppelin.

Bjørn Årstein Berge, vokalist, gitarist og komponist, f. 23.09.1968 i Sveio, bosatt i Haugesund. Norges fremste tolker av «delta blues». Hans unike spillestil – som består i både å slå rytme og å spille melodilinjer på gitaren, samtidig som han tramper med føttene på en kasse – har gitt ham merkelappen «one-man band».

Bjørn Berge startet så vidt karrieren med elektrisk gitar, men byttet denne raskt mot en banjo etter å ha hørt bluegrassbandet Gone At Last øve i nabolaget. Han ble fullstendig hektet på akustisk blues da han hørte Robert Johnson. Kjøpte seg deretter en 12-strengs national steel gitar, og klarte i løpet av kort tid å gjøre seg bemerket som en musiker utenom det vanlige.

Han slo seg sammen med Jan Flaaten (vokal, munnspill) i 1994, og debuterte på plate sammen med ham. Etter at samarbeidet med Flaaten ble avsluttet i 1996, har Berge satset på en solokarriere. Denne har ført ham utenfor landets grenser, bl.a. til Tyskland, Belgia og Nederland, hvor han nyter stor respekt.

Samtlige av platene til Bjørn Berge inneholder en blanding av egne og andres låter. Han har gjort det til et fast innslag på platene sine å gjøre overraskende tolkninger av kjente låter – så som «Ace Of Spades» av Motörhead. Han har vunnet Spellemannprisen to ganger, for Stringmachine (2001) og Illustrated Man (2002), og blitt nominert for I’m The Antipop.

Bjørn Berge er en kreativ artist som har klart å utvikle et særegent uttrykk innenfor en musikkstil som ofte blir ansett for å være stagnant, men som slett ikke er det. Alle hans studioalbum på 2000-tallet har kommet inn på VG-lista. Ledfoot skrev tekstene på We’re Gonna Groove (2006), der Berge spilte alle instrumentene unntatt trommer.

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.