Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Beranek

Velg forbokstav på

23.03.1960 -

Største suksess som popstjerne hadde Espen Beranek Holm med platen ''Trigger'' (1984).
Største suksess som popstjerne hadde Espen Beranek Holm med platen ''Trigger'' (1984).

Espen Beranek Holm debuterte i 1981 med singlen «Dra te hælvete», som ble forbudt i NRK pga. teksten
Espen Beranek Holm debuterte i 1981 med singlen «Dra te hælvete», som ble forbudt i NRK pga. teksten

Espen Beranek Holm, f. 23.03.1960 i Oslo, oppvokst på Frogner. Beraneks musikalske løpebane startet med klarinett i guttemusikken og fortsatte i diverse kjellerband på 70-tallet, før han debuterte som soloartist. Han var inspirert av artister fra rock/ elektronikaens barndom, som Residents og Kraftwerk, og brukte selv teknologi og synthesizere i musikken sin, i tillegg til gitar og andre organiske instrumenter (som han i stor grad trakterte selv).

I starten av sin solokarriere var Beranek parallelt en del av Ung Pike Forsvunnet (UPF), og prosjektet Spastisk Ekstase (m/bl.a. Helge Gaarder). Med sitt første bidrag til underholdningskulturen, singlen «Dra te hælvete», opplevde Beranek å bli sensurert av NRK – hans fremtidige arbeidsgiver. Før oppmerksomheten rundt låten ble så stor at den kom ledelsen i NRK for øret, rakk den å komme med på Ti i skuddet-listen i samme institusjons populære radioprogram. Singlen lå også 24 uker på VG-lista i 1981, og ble solgt i over 18 000 eksemplarer.

Hvor tilsiktet det enn var, lansering så vel som sensurering førte til stor oppmerksomhet rundt Beranek og singlen. Ingen visste hvem som skjulte seg bak navnet Beranek, og dagspressen ble ivrig etter å avsløre hemmeligheten. Med banning i teksten, som for øvrig hadde et antidop-budskap, og sensur i NRK, ble låten for mange et symbol på opprøret mot det bestående, altså i tråd med pønken. Selve låten var derimot en spretten, maskinell, ironisk liten popsak.

Da han senere samme år albumdebuterte med Sound Of Danger, valgte imidlertid Beranek å uttrykke seg på engelsk (med tekster signert Joyce: Martin Nygaard). Musikalsk var det også et stykke fra «Dra te hælvete» til den mer sofistikerte synthpopen Beranek skulle bli kjent for, og singlehiten var heller ikke med på debutalbumet. Med oppfølgeren X­Ray (1983) innkasserte han Spellemannprisen. På denne tiden turnerte Beranek sammen med bandet Palass 5000.

Oppfølgeren Trigger fikk sølvplate, nådde 15. plass på VG-lista i 1984 og ble nominert til Spellemannprisen. Blant albumets bidragsytere er Mari Maurstad og The Stranglers’ bassist Jean-Jacques Burnel. Senere dannet han sitt Beranek Band, og han har deltatt på arrangementer som Rock On The Dock (1985) og Forente Artister (1985). I 1984 laget Beranek musikk til spillefilmen Galskap, og samme år kom maxisinglen «She’s A Great Dancer». Denne ble først tilgjengeliggjort på CD i 1993, på albumet Vintage Tapes.

Beranek benyttet seg av sporadisk hjelp fra mange artister på sine album, fra gitaristen B.J. Cole til Bendik Hofseth og Arne J. Berggren (Dronning Mauds Land). Av de mer faste var bassist Bernt Biberg og vokalist Anne Danielsen (Ung Pike Forsvunnet, Duck Spin). Likeledes deltok Beranek selv på mange andres album, og var del av ulike musikalske konstellasjoner; han var i studio med The Tunicates, Dronning Mauds Land, Franklin, Bare Egil Band, Vidar Theisen and the Retrievers (singlen «Heavy Metal»/«The Labrador Mix», 1988), Mors Beste Barn og Langsomt Mot Nord.

Fra slutten av 90-tallet var han en del av Dei Nye Kapellanane, som var ledet av forfatteren Ragnar Hovland. Sammen med to av kapellanene, Jan Swensson (Edge, Schlappe Waffla, The Heat) og Øystein Jevanord (deLillos, Bridges), startet han Oslo Plektrum, en rocketrio som i tillegg til å backe artister på showscenen fortsatt har sporadiske spillejobber med coverlåter så vel som eget, norskspråklig materiale.

Beraneks karriere i underholdningsbransjen har imidlertid dreid seg om mer enn musikk. For mannen som på Trigger fremførte låten «Bullshit On The Air», har nettopp radio vært den viktigste scenen de siste 15 årene. Som del av NRK P2-programmet Hallo i uken har lytterne blitt kjent med Beranek som en strålende imitator og satiriker, og tidlig på 80-tallet var han programvert for samme kanals Happy Hour. På midten av samme tiår ledet han fjernsynsprogrammet Videospeilet.

Men også på den virkelige underholdningsscenen har Beranek vært involvert i annet enn bare det musikalske: I 1984 hadde han rollen som Danny i den norske oppsetningen av musikalen Grease på Chat Noir. Han har jobbet mye sammen med Rune Andersen, i forestillingene Rune Andersen ligner ikke grisen (2000/2001), Hurra for Andersen (2004), Litt av en mann (2009) og Litt av en som­mer (2011). Beranek skrev musikken til Hallo i uken-kollega Are Kalvøs musikal 1000 år og like blid i 1998. De to har dessuten turnert sammen.

I 2001–02 medvirket han i showet 3 mot 1 er feigt, og i 2006–07 i Marit Voldsæters show Med ræven i fatle.

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.