Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Bent Bredesen

Velg forbokstav på

01.08.1952 -

Gitarist, vokalist og komponist, f. 01.08.1952, fra Drammen. Var fra 1975 til 1990 et fremtredende medlem av Jonas Fjeld Band, både under sitt eget navn og med psevdonymet Steve Cooling. Da dette bandet hadde pause tidlig på 80-tallet, benyttet Bredesen anledningen til å lage en LP på egenhånd.

Rytmeseksjonen var den samme som i Jonas Fjeld Band på denne tiden – Igor Kill (Thorleif Larssen, bass) og Paolo Vinaccia (trommer) – mens andre deltakere var Arne Sæther (tangenter), Lasse Hafreager (flygel) og Johan Bergli (saksofon og fløyte). Innholdet var en underholdende miks som viste Bredesens bredde som gitarist og komponist. Musikken var tøff og fengende poprock med norske tekster, alt skrevet av Bredesen unntatt Grand Prix-slageren «Voi-Voi», som ble fremført i en reggaeversjon. Produsent var Bredesen selv. I ettertid er det morsomt å legge merke til hvor mange likheter det er mellom innholdet på Brede og stilen til deLillos.

I 1982 deltok Bredesen sammen med en rekke andre elitemusikere på lydsporet til spillefilmen Fifty Fifty – 50/50. Han hadde et solospor på det doble albumet, instrumentalen «They Came From The South». Etter at Jonas Fjeld Band ble oppløst ved inngangen til 90-tallet, engasjerte Bredesen seg som studiomusiker. Han var også innom Can Can og i en periode medlem av Notodden Blues Band.

I 1994 var han igjen plateaktuell med sitt eget band Tango Dango. Deretter skulle det gå ni år frem til neste plate, den sterkt personlige Det faller regn. Her ble vi kjent med en mer reflektert Bent Bredesen; en artist med dype tanker om både de nære, mellommenneskelige ting og de mer fjerne, verdensomspennende farer. Musikalsk beveget Bredesen seg i en smeltedigel som viste hans allsidighet.

De siste årene har han ledet en jam på Buddy Scene i Drammen, hvor han også har fått sin egen byste. Høsten 2011 turnerte han som gitarist i Jonas Fjelds band. I 2012 ble Bredesen tildelt Lier kommunes kulturpris.

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.