Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Benny Borg

Velg forbokstav på

13.11.1945 -

Med tekst av Louis Masterson (Kjell Hallbing) fikk Benny Borg sin største slager med «Balladen om Morgan Kane»
Med tekst av Louis Masterson (Kjell Hallbing) fikk Benny Borg sin største slager med «Balladen om Morgan Kane»

Den unge Benny Borg prøvde seg tidlig på engelsk og tysk, men holdt seg siden til svensk og norsk
Den unge Benny Borg prøvde seg tidlig på engelsk og tysk, men holdt seg siden til svensk og norsk

Benny Artie Borg, sanger, gitarist, komponist, tekstforfatter og revyskuespiller, f. 13.11.1945 i Gøteborg, Han startet sin karriere i Sverige midt på 60-tallet som vokalist i Streaplers og andre pop-/danseorkestre.

I 1967 kom han til Norge med bandet Nilsmen, som ble engasjert av Arne Bendiksen til hans planlagte Svensktoppar-serie. Her innledet Benny Borg samarbeidet med Kirsti Sparboe, som han også var gift med en periode. Deres første single som duo var «Ting» (Bobby Darins «Things») i 1968. Senere sang de Bennys egne viser «En liten karamell»/«En liten flicka med röda naglar». I 1972 representerte han Norge i Melodi Grand Prixmed «Småting», i duett med Grethe Kausland.

Gjennombruddet kom med hans egen «Balladen om Morgan Kane» (1972), med 20 uker på VG-lista, fulgt opp året etter av hiten «Legenden om Metzgar». Han fikk Spellemannprisen i 1973 og ble nominet året etter. I denne perioden etablerte han seg, ofte i samarbeid med Arne Riis, som skaper av sosialrealistiske viser med et anstrøk av sentimentalitet, sunget inn av Kirsti Sparboe («Piken og den gamle mannen», «Den store dagen», – senere en hit for Hanne Krogh), Inger Lise Rypdal («En spennende dag for Josefine», «Nyforelsket 70 år») og Bjøro Håland («I Love Norwegian Country»).

Selv om enkelte av disse visene ikke har tålt tidens tann så godt, var de nyskapende i samtiden, og viktige i kampen for å gjenfinne et norsk popspråk etter noen år med total angloamerikansk og svensk dominans. Han fortsatte også samarbeidet med Sparboe. De var en meget populær duo midt på 70-tallet, med slagere som «På verdens tak» (1973) og «Solen på Kreta» (1976). Albumet Kirsti & Benny(1976) ble nominert til Spellemannprisen. Samarbeidet opphørte i 1977.

Benny Borgs første solo-LP var Mine låter på min måte (1974), som ble utgitt på svensk året etter. Han har senere utgitt to countryplater og en LP der han synger Elvis-sanger, inspirert av suksessen som Elvis-imitator i en Dizzie Tunes-revy. Fra midten av 70-tallet til midten av 90-tallet var nesten hele hans karriere uløselig knyttet til Dizzie Tunes og Grethe Kausland, bare avbrutt av tonesettinger av André Bjerke-dikt til Arja Saijonmaas eneste norskspråklige plate, Kvinnen(1986).

Etter at han forlot Dizzie Tunes, har Borg gitt ut soloplater og hatt suksess med soloforestillingene Balladen om Cornelis Vreeswijk og Legenden Johnny Cash – i samarbeid med Oslo Nye Teater.


Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.