Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Bazar

Velg forbokstav på

Bazar kom i 1973 med ''Det er ikke så enkelt'', en av de første LP-ene fra det radikaliserte 70-tallet, og kanskje med et av de merkeligste plateomslagene.
Bazar kom i 1973 med ''Det er ikke så enkelt'', en av de første LP-ene fra det radikaliserte 70-tallet, og kanskje med et av de merkeligste plateomslagene.

Rockeband fra Oslo, dannet i 1971 som Shuffle av Rolf Aakervik (vokal, gitar). Første besetning besto av Aakervik, Per Vestaby (bass, munnspill), Ole Henrik Giørtz (trommer), Tormod Furuseth (orgel, piano) og Kåre Virud (gitar).

Denne utgaven av Bazar laget LPen Det er ikke så enkelt i 1972, produsert av Harald Are Lund og utgitt under gruppenavnet Rolf Aakervik & Bazar. Platen hadde et klart, politisk radikalt budskap, med tekster som bar preg av den aktuelle kampen mot EEC (med folkeavstemningen høsten 1972 friskt i minne) og USAs krigføring i Vietnam. Musikken var tydelig inspirert av vibrasjoner fra vest, med Kåre Viruds smakfulle gitarer som et bærende element. Aakervik var ansvarlig for nesten alt materialet – som selvsagt var på norsk.

Virud og Furuseth takket for seg og ble erstattet av Bent Patey (gitar, piano, fløyte, vokal). Jobben med låtskriving ble nå fordelt på flere medlemmer, og dette førte naturlig nok til at Drabantbyrock (1974) ble en mer variert LP enn forgjengeren. Arven fra Woodstock var mer fremtredende i musikken, mens det politiske fokuset i tekstene var rettet mot sosiale skjevheter i samfunnet. Sigurd Allern bidro med teksten til «Olav Ål» – en satire om en hushai i hovedstaden. Bazar ble oppløst etter to LPer.

Vestaby fortsatte i band som Veslefrikk,Can Can og Mercury Motors, og har etter hvert blitt en legendarisk figur i norsk rock. Virud, Patey og Giørtz har også gjort seg bemerket i en rekke andre sammenhenger.

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.